Većina je zadovoljna

Policija došla pred splitsku Čistoću: Zaiskrilo između sindikalista i dogradonačelnika Ivoševića

Zaiskrilo izmedu sindikalista Jadrića i dogradonačelnika Ivoševića, policija došla pred zgradu splitske Čistoće
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/17
05.04.2023.
u 11:40

Pokušaj dogovora između štrajkaša splitske komunalne tvrtke Čistoća i gradonačelnika Ivice Puljka na početku štrajka u srijedu ujutro nije uspio, a u izjavama za novinare međusobno su se optuživali.

“Evidentno je da su radnici Čistoće taoci sindikalnog povjerenika koji je mimo zakona blokirao one radnike koji žele raditi i zaraditi svoju plaću. Postavlja se pitanje koliko je radnika uopće u štrajku, a koliko ih je u strahu od odmazde kolega ako iziđu raditi. Ovdje se ne radi o pravima radnika, nego o tome da sindikalni povjerenik zloupotrebljava svoju funkciju. Nekoliko vozača kamiona htjelo je izaći na cestu, svaki radnik s kojim smo govorili rekao je da su materijalni uvjeti korektni i na rubu smo toga da se potpiše kolektivni ugovor”, rekao je dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević u Novom danu na N1.

Kada su na korak do dogovora i kad su radnici zadovoljni, ističe kako predstavnik sindikata "fizičkim nasiljem blokira promet i grebe se za svoju fotelju".

"Imate dva zdrava oka, vidjeli ste kamion koji pokušava izaći na cestu, a sindikalni povjerenik Marin Jadrić blokira mu izlazak. Ostat ćete iznenađeni jer nitko cijelo ovo vrijeme nije govorio o pometačicama, o vozačima kamiona i iznosačima. Pometači su nešto niže plaćeni i bili smo spremni u pregovorima podići im plaću. Ni u jednom trenutku sindikat nije sistematizirao cijelu situaciju. Kad smo radili usporedbu, ja sam bio osmi, sedam vozača Čistoće ima veću plaću od mene kao zamjenika gradonačelnika”, kaže Ivošević.

Dodao je kako će firmom upravljati uprava, a ne sindikati, te da će ''grad izdržati koliko god treba i nikad neće popustiti pred nasilničkim ponašanjem. Marin Jadrić neće upravljati firmom, neka izađe na izbore i neka ga građani izaberu. Radnici su generalno zadovoljni ponuđenim. Oni su kao pojedinci zadovoljni. Želim da građani Splita znaju da dobar dio radnika želi raditi'', zaključio je na kraju

Podsjetimo, gradonačelnik Ivica Puljak, koji je u krugu tvrtke Čistoća bio s radnicima i upravom tvrtke od početka štrajka jutros u 5:30  sati, izjavio je kako sindikalni predstavnici koji su organizirali štrajk najprije pristanu na nešto, a onda kasnije odustanu od toga.
"Najprije su zatražili podizanje koeficijenta plaće najniže plaćenim djelatnicima i mi smo to otišli dogovoriti s direktorom tvrtke Ivicom Karoglanom, a kad smo se vratili, ponudili smo povećanje koeficijenta najnižih plaća za 11,5 posto, za čistačice, pometačice i domare, umjesto 6 posto što smo mi ranije predlagali, ali štrajkaši to nisu prihvatili", rekao je Puljak novinarima. S druge strane, povjerenik Nezavisnog sindikata u Čistoći Marin Jadrić novinarima je rekao kako sindikati nisu tražili povećanje najnižih koeficijenata plaća. "Mi to nismo nikad tražili, oni predlažu sad nešto posve novo. Mi tražimo jednako povećanje koeficijenta plaće za sve djelatnike Čistoće", istaknuo je.

Na opetovanu današnju gradonačelnikovu izjavu da su radnici splitske Čistoće nabolje plaćeni u Hrvatskoj u tom poslu, Jadrić je ponovno demantirao gradonačelnika tvrdeći da to nije točno. No priču o tome već je početkom godine donio Večernji list, a ona je pokazala da radnici splitske Čistoće imaju najveće plaće u svojoj branši u državi.

Komentara 2

ST
starsandstripes
13:10 05.04.2023.

činjenica je da je štrajk demkratsko pravo ako se štrajka protiv vlade i hdz-a ali nedaj bože štrajkati protiv mozemo, sdp-a ili ovih iz splita e onda je to nedopustivo ponasanje sindikata

KU
Kujttim
11:56 05.04.2023.

Sindikalni povjerenik Marin Jadrić samo treba leći na cestu i onemogućiti izlazak kamiona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije