Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE JE SNIMAO

Policija o privođenju Pernara: Okupljao je učenike u Splitu pa organizirao natjecanje u sklekovima

Split: Ispred Pomorske škole učenici  čekali Pernara, u međuvremenu priveden na policiju
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/4
07.02.2024.
u 16:23

Osim što je održavao ''natjecanje'' u sklekovima, skupina učenika koja se okupila oko Pernara bacala je i jaja na ljude

Splitsko-dalmatinska policjia oglasila se nakon što je Ivan Pernar priveden nakon što je posljednjih dana obilazio splitske škole. U utorak je bio ispred  Prometne škole u Splitu, a danas se pojavio i ispred Osnovne škole Bol, a osim što je održavao ''natjecanje'' u sklekovima, skupina učenika bacala je i jaja na ljude. Danas je naposljetku bio i priveden jer nije prijavio okupljanje, a priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

''Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 06. veljače 2024.godine na području Splita ostvario obilježje prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Muškarac je danas priveden u službene prostorije i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje.

Split: Ispred Pomorske škole učenici  čekali Pernara, u međuvremenu priveden na policiju
1/4

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnjak u utorak 06.veljače 202. oko 13:00 sati  na području  Splita, u zoni odgojnoobrazovne ustanove, koristeći društvene mreže, najprije organizirao i pozivao na javno okupljanje, te održao javno okupljanje-mirno okupljanje radi javnog izražavanja i promicanja vlastitih uvjerenja i ciljeva, na kojem je nazočilo više stotina učenika srednjih škola, a navedeno javno okupljanje nije prijavio nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji. Na navedenom javnom okupljanju organizirao je i održao natjecanje u izdržaju i sklekovima u koje je uključio više učenika srednje škole, te je pobjednike natjecanja novčano nagradio. Također, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je na istom javnom okupljanju, neposredno nakon njegovog odlaska s mjesta događaja, a na kojem su se još uvijek nalazili učenici-sudionici javnog okupljanja, došlo i do narušavanja javnog reda i mira na način da je iz skupine koja se okupila po pozivu okrivljenika, bačeno više jaja prema tri osobe.

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je muškarac ustrajao u namjeri daljnje organizacije istovrsnih javnih okupljanja, tako što je istog dana preko društvenih mreža pozivao na javno okupljanje ispred druge odgojnoobrazovne ustanove u Splitu, a 07.veljače 2024. u jutarnjima satima osobno došao u osnovnu školu kojom prilikom je najavio svoj dolazak ispred navedene osnovne škole za dan 08. veljače 2024.



Uz činjenicu da je suprotno zakonu organizirao i održao javno okupljanje, utvrđeno je također postojanje osnovane sumnje da je muškarac u cilju promicanja osobnih ciljeva, iskoristio osobe mlađe životne dobi - srednjoškolsku populaciju, među kojima i maloljetnike, odnosno na opisani uznemiravajući i ponižavajući način poticao učenike da se natječu radi njegove osobne promocije, čime je ujedno narušio javni red i mir na drugi način, budući da je izazvao zgražanje većeg dijela javnosti, tim više što je snimljene sadržaje s navedenog javnog okupljanja, na kojima se nalaze učenici, objavio na društvenim mrežama, a koji sadržaji  su bez ograničenja dostupni javnosti. 

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnji muškarac organizirao mirno okupljanje bez prijave, a prijavljivanje je bilo obvezno, te nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira na mirnom okupljanju na koji način je ostvario obilježja prekršaja iz čl. 7 i čl. 16 kažnjivo po čl. 34. Zakona o javnom okupljanju i  narušavao je javni red i mir na drugačiji način čime je ostvario obilježja prekršaja iz čl. 13 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Uz optužni prijedlog odveden na Općinski prekršajni sud u Splitu'', objavila je policija.

O svemu se oglasio i Ivan Pernar, koji je prepričao ''okolnosti'' njegovog privođenja.

Sve se dogodilo za vrijeme objeda kada me troje policajaca u civilu izvelo iz restorana i odvelo u policijsku postaju. Tamo sam bio suočen s optužbama da sam organizirao okupljanje stotina mladih ispred Prometne škole u Splitu, te sam nakon višesatnog zadržavanja odveden pred sud. Sutkinja Suzana Budimir me upitala osjećam li se kriv, na što sam rekao da ne, ali sam prije davanja obrane tražio da mi se odgovori na pitanje je li unaprijed odlučeno da sam ja kriv, odnosno dali se suđenje vodi samo zato da se ispuni pravna forma ili ju uistinu zanima istina i činjenice bitne za moj predmet.

Da je odgovorila da će me osudit bez obzira na to što ja rekao, odustao bi od davanja obrane jer ne vidim smisla u sudjelovanju u namještenom postupku čiji je ishod poznat i prije nego je počeo, ali ona je na moje iznenađenje rekla da ju zanima što imam za reći i da želi utvrditi istinu, potom je dodala: moja je dužnost utvrditi što je istina i zato ste vi danas ovdje.

Potom sam krenuo s iznošenjem obrane u kojoj sam naveo da me policija lažno optužuje za organizaciju političkog skupa pred Prometnom školom, objasnio sam da su učenici koji su se tamo zatekli tamo bili zato jer je bila međusmjena odnosno trenutak kad je nastava završila i da su se zato zatekli pred školom, a ne zato jer su bili dio mog javnog okupljanja kao što policija tvrdi'', poručio je.

>> VIDEO Turudić je novi glavni državni odvjetnik, oporba pozvala na minutu šutnje

 

Ključne riječi

Komentara 3

SA
Satnik1111
17:27 07.02.2024.

Dakle uhičen je iz razloga što je okupljao učenike i organizirao natjecanje u sklekovima. Haha, pa jeli ovo moguće?

ZE
Zeki
17:36 07.02.2024.

Tko zna što su mogli maloljetne osobe napraviti kada su se okupili

IP
ip
21:13 07.02.2024.

To je gad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije