Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTU TEMPERATURE

Policija uputila važno upozorenje: Djeca se ne smiju ostavljati sama u autima, prijete i kazne

Dijete u automobilu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
05.07.2024.
u 16:19

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela "Povreda djetetovih prava“

Temperature će idućeg tjedna opet značajnije porasti te je policija uputila upozorenje građanima da djecu ne ostavljaju samu u vozilima. S obzirom na visoke temperature u ljetnom razdoblju te u cilju prevencije događaja stradavanja djece od dehidracije, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su preventivne aktivnosti kako bi upozorili i potaknuli roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci, da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice, izvijestila je policija. 

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izradilo je informativni letak u kojem su istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, ali u kojem je ukazano na zakonski okvir takvog čina, kao i na preporuke stručnih osoba. 

"Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje, a odgovorna osoba će se kazniti za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina", stoji, između ostaloga, u letku.

Dijete se ne smije, ističe policija, ostavljati u vozilu ni pri umjerenim temperaturama, ni samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore. Naime, ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela "Povreda djetetovih prava“.

PU karlovačka ističe i kako je policija letak distribuirala domovima zdravlja i pedijatrijskim ambulantama na području karlovačke županije, kao i prilikom nadzora u prometu. Cilj je, pojašnjava se, podizanje svijesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje. "Podsjećamo, budite odgovorni i savjesni i ne ostavljajte djecu samu u vozilima!" navela je policija. 

 

GALERIJA Vojska nakon oluje pristigla u Bošnjake: 'Pomagat ćemo im dok god bude potrebno'
Dijete u automobilu
1/34

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije