Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt 'istočni štit'

Poljska ulaže više od dvije milijarde eura u granicu s Rusijom i Bjelorusijom

FILE PHOTO: Soldiers build razor wire fence on Poland's border with Russia's exclave of Kaliningrad near Bolcie
Foto: Arkadiusz Stankiewicz/Agencja Wy
1/2
18.05.2024.
u 16:43

Od početka rata u Ukrajini u veljači 2022., Varšava je bezuvjetna podrška Kijevu i glavna tranzitna zemlja za zapadno oružje koje mu se isporučuje

Poljska će uložiti više od 2 milijarde eura u sigurnost i utvrđivanje svoje granice s Rusijom i Bjelorusijom, koja također predstavlja i istočnu granicu Europske unije, rekao je u subotu premijer Donald Tusk. "Odlučili smo uložiti 10 milijardi zlota", odnosno oko 2,34 milijarde eura, "u našu sigurnost, a posebno u osiguravanje naše istočne granice", rekao je Tusk novinarima predstavljajući projekt pod nazivom "Istočni štit".

"Ovaj sustav utvrda, koji ojačava 400 kilometara granice s Rusijom i Bjelorusijom, bit će element odvraćanja, strategija za odbacivanje rata s naših granica", dodao je, precizirajući da je posao već počeo. Poljska, čiji teritorij graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom i Bjelorusijom, kao i Ukrajinom, strahuje da će biti sljedeća meta Moskve.

Od početka rata u Ukrajini u veljači 2022., Varšava je bezuvjetna podrška Kijevu i glavna tranzitna zemlja za zapadno oružje koje mu se isporučuje. Suočena s ruskom prijetnjom, Varšava je poduzela brzu modernizaciju svoje vojske s proračunom za obranu od oko 4 posto BDP-a, najvišim među zemljama NATO-a. Varšava je također pokrenula niz kupnji vojne opreme, vrijednih milijarde dolara, uglavnom u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji.

VIDEO Napad na Sevastopolj

Komentara 6

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:54 18.05.2024.

Poljaci imaju bogatog iskustva sa ruskom imperijom zla.

SE
Serengeti
17:18 18.05.2024.

Opet neko pranje novaca kao što su napravili Ukrajinci kod Harkova 🤣😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije