ivo josipović

'Položaj Srba u Hrvatskoj je dobar, ali ima mjesta za napredak'

ivo josipović,vukovar
Branimir Bradarić/VLM
05.06.2012.
u 18:51

Josipović nije želio komentirati nedavne izjave novoizabranoga predsjednika Srbije da je Vukovar bio i ostao srpski grad

– Položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao i svih drugih manjina, dobar je, iako nije savršen da bismo mogli reći kako nemamo na čemu raditi da bi se on dodatno poboljšao – rekao je predsjednik RH Ivo Josipović u utorak tijekom posjeta Vukovaru. Ondje se susreo i s čelnicima SDSS-a i Zajedničkog vijeća općina (ZVO). Dodao je i da je tijekom razgovora bilo riječi o zastupljenosti pripadnika srpske nacionalne manjine na razini pomoćnika ministara u Vladi RH, otkupu stanova koji ide prepolako, ali koji jednako opterećuje i sve ostale građane.

Govoreći o položaju pripadnika srpske nacionalne manjine rekao je da je on i dalje opterećen repovima iz rata, ali nada se da će se u potpunosti implementirati svi doneseni propisi, ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina i drugi. Josipović nije želio komentirati nedavne izjave novoizabranoga predsjednika Srbije da je Vukovar bio i ostao srpski grad.

– Razgovarali smo o odnosima unutar Hrvatske. Nema potrebe da to komentiram, sve je već rečeno – rekao je Josipović. Njegov domaćin Dragan Crnogorac, predsjednik Zajedničkog vijeća općina, odgovarajući na isto pitanje rekao je kako je želja pripadnika srpske nacionalne manjine da odnosi između dvije države budu što bolji i da se oni vrate na put koji je pokazan tijekom posjeta Vukovaru dvojice predsjednika.

– Želimo pronaći putove rješavanja svih preostalih problema i to ćemo svakako podržati. Nadamo se da će izjave svih sugovornika ići u tom pravcu i da će se najviše razgovarati o položaju pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, ali i o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. I jedna i druga država trebaju se međusobno podržavati na putu ulaska u EU. Srbiji to treba jer je na putu koji je Hrvatska već prošla – rekao je Crnogorac. Istaknuo je da je tijekom proteklih godina niz problema riješen, ali su i dalje ostala neka otvorena pitanja. – Nadamo se da ćemo uz pomoć predsjednika Josipovića i u tome uspjeti. Tu smo da zastupamo pripadnike srpske nacionalne manjine, ali i da se zajedno s državom dogovaramo oko rješavanja preostalih otvorenih pitanja. Razgovarali smo i o statusu Zajedničkog vijeća općina. Uputili smo nadležnima zahtjev za preregistraciju i nadamo se da će i taj problem biti riješen – rekao je Crnogorac.

Komentara 106

LI
Livi
19:12 05.06.2012.

Josipovicu, jesi li cuo kako Hrvati u Srbiji nisu dobili nijedan, doslovce NIJEDAN dinar za ocuvanje svoga identiteta. Znades li ti koliko je Hrvatska dala Srbima u Hrvatskoj? I jos ti govoris da se za Srbe moze jos vise uciniti. Malo smo im dali ministarskih fotelja, treba li im jos dati da budu zadovoljni? Zanima me koliko ima Hrvata u bilo kojem ministarstvu u Srbiji. E moj Predsjednice, vise se brinete o svima drugima nego o Hrvatima u zemlji ciji ste predsjednik!

Avatar dsonjic
dsonjic
19:12 05.06.2012.

Da, još samo treba da proglase autnonomne oblasti. Fuj, sram te bilo !

AM
antun matos
20:38 05.06.2012.

Ima li "mjesta" i za napredak Hrvata u Hrvatskoj? Ili je to privilegija manjina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije