BRANITELJI NASLOVA

Povratak goropadne Furije preko Hrvata na Europskom prvenstvu

Vicente del Bosque
Foto: ESyndication/PIXSELL
05.02.2016.
u 23:15

Kao izbornik, Vicente del Bosque, je dobio sve utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. i osvojio zlato, da bi ponovio pothvat u borbama za Europsko prvenstvo 2012.

Kao i 2012. u Poljskoj, Španjolska će se i idućeg lipnja namjeriti na Hrvatsku. I opet, u zadnjem kolu. Još će se jednom nasuprot vatrenima naći Vicente del Bosque. Pobjednici dvaju prethodnih Eura pristupaju završnici u Francuskoj s mnogo više opreza nego prošlom Svjetskom prvenstvu, na kojemu su potopljeni već u prvih 180 minuta.

Otkad ga je Real Madrid 2003. nerazumno otpustio unatoč dvjema Ligama prvaka i dvama naslovima u Primeri, Vicente del Bosque je u idućih pet godina trenirao samo jednu, koju je proveo u Beşiktaşu. Onda ga se Španjolski kraljevski nogometni savez (RFEF) mudro sjetio kao nasljednika Luisa Aragonesa poslije pobjede na Euru 2008. u Austriji i Švicarskoj.

Kao izbornik, dobio je sve utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. i osvojio zlato, da bi ponovio pothvat u borbama za Europsko prvenstvo 2012. Preko prve se neravnine spotaknuo na Kupu konfederacija 2013., gdje ga je u finalu pregazio Brazil.

Debakl 2014. bio je nužan

Godinu potom, na brazilskom Mundijalu, pretrpio je potpun krah, zanemarivši spoznaju da su Xavi Hernandez, Fernando Torres i David Villa u silaznoj putanji, da je forma Ikera Casillasa već godinama nestalna, a nedovoljno oporavljeni Diego Costa prevelika nepoznanica.

– Sve je to bilo vidljivo i prije turnira na kojemu je Crvena furija ispala u prvom krugu izgubivši od Nizozemske i Čilea, no Del Bosque je ostao pošteđen smjene i medijske harange – kaže nam Irena Cvjetković, hrvatska novinarka bazirana u Madridu.

– Del Bosque je časno ponudio ostavku, ali mu je Savez odgovorio da nije potrebno.

– I njegovi su najžešći osporavatelji priznali da nije bio u mogućnosti odreći se zaslužnih za jedan svjetski i dva europska naslova. Tako je debakl u Brazilu shvaćen kao nužno zlo da bi se moglo pristupiti rekonstrukciji Crvene furije – kaže Irena Cvjetković.

Alcácer najbolji od novaka

Prvi korak obnovljene reprezentacije produbio je navijačke strahove o kraju španjolske vladavine. Poraz od Slovačke u Žilini prekinuo je 36 utakmica dug niz nepobjedivosti u kvalifikacijama unatoč infuziji svježe krvi, no crveni su zbili redove i dobili ostalih devet utakmica, plasiravši se u Francusku kao pobjednici grupe s pet bodova prednosti.

Glavni su teret iznijeli iskusni, ali još u punoj snazi, Gerard Piqué, Sergio Ramos, David Silva i iznad svih Andrés Iniesta, srednjak nenadmašne kontrole lopte, tehnike i ravnoteže.

– Teško je dosjetiti se novih pohvala na njegov račun. On je potpuni nogometaš! – napada i brani, stvara i zabija. Tehnički je savršen i igra s lakoćom – oslikao ga je Del Bosque.

Od starih snaga, najosporavaniji je bio Iker Casillas, kojemu izbornik i dalje daje prednost nad pouzdanijim Davidom de Geom, dok je od prinova najviše oduševio 22-godišnji Valencijin napadač Paco Alcácer. Strijelac šest pogodaka u prvih 11 nastupa za furiju prvorazredan je pucač, koji je prošao sve reprezentativne uzraste i osvojio dva Europska prvenstva s momčadi do 19 godina.

– Njemu je uz rame atletikovac Koke, 24-godišnji ofenzivni vezist, kojeg je njegov trener Diego Simeone prozvao najboljim španjolskim nogometašem. Europski prvak 2013. u konkurenciji do 19 godina proglašen je drugim najboljim prednjim veznim 2014., samo iza Inieste – naglašava Irena Cvjetković.

Je li Španjolska sposobna ostvariti jedinstven pothvat i domoći se trećeg uzastopnog Eura? Zbirna cijena njezinih igrača govori potvrdno. Prema Transfermarktu, Furia je uvjerljivo najskuplja momčad s tržišnom vrijednošću od 541 milijuna, ispred Belgije sa 435 milijuna, domaćina Francuske sa 402 milijuna i svjetskog prvaka Njemačke sa 345 milijuna eura. Po tom je kriteriju Hrvatska tek 16 od 24 reprezentacije s cijenom od 95,6 milijuna eura. Od naših ostalih suparnika, Turska je svrstana na 10. mjesto sa 161,5 milijuna, a Češka na 19. mjesto sa 68,2 milijuna eura.

Nestabilni i nesigurni

Iako se čini izvjesnim da će skupocjena Španjolska dogurati daleko u Francuskoj, reakcije novinara, trenera, igrača i navijača odaju nezadovoljstvo skupinom u kojoj se našla njihova reprezentacija.

– Ne znam je li ovo skupina smrti, ali ne osjećam se baš ugodno – komentirao je Del Bosque suparnike koje mu je dodijelio ždrijeb.

Za Marcina Luisa Roja, grupa D sa Španjolskom, Hrvatskom, Turskom i Češkom najjača je i najujednačenija.

– Mogućnost prolaska kao jedan od najbolja četiri trećeplasirana ovdje je mala jer nema nijedne osobito slabe momčadi. Svatko može proći kao prvi u grupi i svatko može ispasti. Španjolska slovi kao favorit zbog ranijih zasluga, no jednak je status imala i u Brazilu pa je ispala nakon prve dvije utakmice. Del Bosqueov sastav njeguje sličan stil kao i prošlih godina, s jakim veznim redom, ali bez dominantnog centarfora.

Hrvatska će biti najozbiljniji suparnik Španjolskoj u borbi za prvo mjesto u grupi, ističe Asov kolumnist David Molano.

– Njezina je kvaliteta koncentrirana od veznog reda prema naprijed, počevši od Luke Modrića, koji je središnji igrač i u Realu i u vašoj reprezentaciji. I ostali ključni članovi, poput Rakitića, Kovačića i Mandžukića, igraju ili su igrali u Primeri, pa ih Del Bosque poznaje do u detalje.

Neki promatrači gaje sumnje u moć Del Bosqueovih izabranika. Marcin kroničar Juan Castro jedan je od onih koji smatraju da je današnja Španjolska slabija od prethodnih.

– Više nemamo stabilan i siguran sastav. Ne možemo računati na junake ranijih pobjeda poput Xavija, Ville, Xabija Alonsa i Carlesa Puyola pa ne vjerujem da ćemo se na Euru predstaviti u najboljem izdanju.

>> Stoperi nam ukleti? Šifo nije jedini, ozljede su napale i Lovrena i Jedvaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije