Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKLJUČILI SE I KANADERI

Požar između Vrpolja i Grebaštice stavljen pod kontrolu: 'Ostaje spaljena zemlja'

Požar na nepristupačnom terenu između Vrpolja i Grebaštice
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/23
22.04.2024.
u 12:48

Požarište u Konobama je sanirano, ali vatra se proširila do susjednog mjesta Brnjača i zaprijetila kućama koje su vatrogasci uspješno obranili.

Veliki požar koji je jučer buknuo u Vrpolju, točnije u zaseoku Vrpoljački gaj pokraj Šibenika, nakon sati borbe stavljen je pod kontrolu. Bio se proširio do Jasenova, ali kako doznajemo, vatrogasne snage očekivale su da će do kraja dana uspjeti zaustaviti stihiju koja stanovnike ovo kraja više toliko ne iznenađuje. Požari svake godine gutaju sve što im je na putu, a najčešće se aktiviraju u vrijeme orkanskog juga ili bure. Zasad je spaljeno oko 450 hektara šume i raslinja u požaru koji trenutačno bukti pokraj Šibenika

Teška je noć iza vatrogasnih postrojbi, mještana Grebaštice i zaseoka Konobe i Brnjače, kao i dobrovoljaca koji su priskočili u pomoć. Iz Vrpolja se vatra munjevito proširila preko brda do mjesta Konobe i približila kućama koje su većinom stare kamene kuće čija vrijednost na tržištu doseže iznose koji donedavno nisu bili zamislivi. Stanovnici ovog kraja većinom su se bavili poljoprivredom, ribarstvom i sadnjom maslina na atraktivnoj i povijesno važnoj lokaciji s koje pogled puca prema uvali Dumboka, a za vedrog vremena mogu se vidjeti i otoci šibenskog arhipelaga. Požarište u Konobama je sanirano, ali vatra se proširila do susjednog mjesta Brnjača i zaprijetila kućama koje su vatrogasci uspješno obranili.

Požar na nepristupačnom terenu između Vrpolja i Grebaštice
1/23

Silovit vjetar otvorio je novu vatrenu frontu poviše mjesta Jasenovo, desetak kilometara od ulaza u Šibenik. U plamenu je velika površina šume, gori raslinje i trava na brdu koje od Jasenova dijeli samo magistrala. Srećom, vatra nije prešla preko glavne prometnice koja povezuje Šibenik s turističkom zonom od Brodarice do Primoštena te doznajemo da se promet odvija bez zastoja, cesta je otvorena, ali su kadrovi u blizini uznemirujući. Požari su i ranije pustošili ovaj kraj, ali katastrofa koju su mještani Grebaštice, Konoba, Šaškova i sela u sklopu Primoštena Burnjeg doživjeli prošlog ljeta, ne pamti se godinama.

– Tada su nas spasili očišćeni tereni, dovoljan je bio samo jedan uredan teren da spriječi scenarij prema kojem bi šanse za obranu Žaborića bile minorne – govori zapovjednik JVP Volimir Milošević, na želeći ulaziti u moguće uzroke požara.

Kriminalističke istrage o uzrocima paleži često su među najtežima za istražitelje – dokazi su većinom spaljeni, suđenja počiniteljima dugotrajna su i mukotrpna, a piromanija se tretira kao bolest koju je, prema riječima stručnjaka, moguće otkriti već u ranoj fazi života i uspješno tretirati i liječiti. No nije svaka osoba koja potpali požar ujedno i piroman, motivi mogu biti razni, upozoravaju stručnjaci.

Mještani Grebaštice, Jasenova, Šparadića, Bila, Žaborića I Brodarice ne pamte požar poput onog koji je bio prošlog ljeta i koji je ostavio spaljenu zemlju i progutao Jelinjak, brdo s kojim su lokalci posebno povezani i koji ovom kraju daje posebnu vizuru i boje koje se preslikavaju na površinu mora duž obale Grebaštice. Takvu boju mora mogli ste vidjeti samo ovdje, ali kad je Jelinjak u nekoliko minuta nestao u plamenu, izgubio se i dio povijesti ovog mjesta koje su i Rimljani okupirali zbog povoljnog položaja u  zavučenoj i zaštićenoj uvali.

Istraga o požaru koji je buknuo lani i spustio se u centar mjesta i dalje je u tijeku, kao i intenzivni izvidi o požaru u Raslini koji je probio vodičku obilaznicu. No nema konkretnih rezultata.

Nedavno je DVD Grebaštica dobio donaciju u iznosu od 300 tisuća kuna koja im je potrebna za najosnovniju opremu jer, kako nam je kazao šef DVD-a Tomislav Bačelić, još su svježa sjećanja na godine kada su se mještani međusobno znali i potući za naprtnjače s vodom. Nedostajalo je svega, a ni danas nema ni blizu dovoljno hidranata u Grebaštici koja zbog masovne apartmanizacije nalikuje na favelu, što stvara dodatnu prijetnju obrani od požara.

22.04.2024., Vrpolje - Pozar na nepristupacnom terenu izmedju Vrpolja i Grebastice. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Goran Šimić, ekološki aktivist i sportaš koji je većinu života proveo u Grebaštici opet je bio među prvima na požarištu te je izrazio duboko poštovanje prema vatrogasnim ekipama Šibensko-kninske županije.

– Stvarno se divim tim ljudima. Oni su i dalje tamo i tko zna do kada, tko zna jesu li uopće i plaćeni za to, a i ako jesu, premalo su plaćeni... svi oni! Budem li ikada u situaciji da nešto mogu, njima ću dati ono što zaslužuju, jer ti ljudi su čudo, a ja sam običan civil. Ipak su oni sto puta provjerili dišem li i je li sve O. K. Ja sam sada u kući na toplom, a oni gladni, žedni, satrani i još u teškim uvjetima na velikoj hladnoći. I onda još u nekoj divljini vidim dva prijatelja iz Grebaštice, civila, kako gase vatru granama, a još jutros su sa mnom čistili smeće u eko akciji. Heroji! – poručio je Goran Šimić, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske zbog svog doprinosa očuvanju prirode.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije