Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon maratonske sjednice

Izglasana nova Vlada: Plenković i ministri prisegnuli, podržalo ih 79 zastupnika

Zagreb: Izglasano je povjerenje Vladi Republike Hrvatske
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/10
17.05.2024.
u 21:18

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina koji dolazi na čelo Ministarstva turizma i sporta, u kojemu je do sada bio državni tajnik

Hrvatska je u petak navečer dobila 16. Vladu od neovisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ). Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku Vladi HDZ-a i DP-a, od 141 nazočnog zastupnika, glasovalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.  Iskazivanje povjerenja Vladi, saborska je većina popratila pljeskom. 

Predsjednik i članovi Vlade svečano su zatim prisegnuli pred zastupnicima, obvezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak države. Saboru je u petak predstavljen i četverogodišnji Program nove Vlade, temelji se na pet prioriteta: uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto plaću od 1600 eura, minimalnu bruto plaću od 1250 eura te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta. Predviđa i rasterećenje gospodarstva za dodatnih 135 milijuna eura neporeznih i parafiskalnih nameta, poticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 milijuna eura. Za modernizaciju željezničkog prometa u idućih deset godina uložit će se šest milijardi eura u željezničku infrastrukturu.

Do 2030. godine, stoji u programu nove Vlade, osigurat će se mjesto u vrtiću za svako dijete, a od školske 2027./28. godine jednosmjenska nastava. Plenkovićeva treća Vlada također planira udvostručiti jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete, dati godinu dana mirovinskog staža majkama za svako rođeno dijete, te povećati novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja. Povećat će i iznose doplatka za djecu za sve skupine korisnika, te minimalnu studentsku satnicu na 7,81 eura.

Usto, do kraja njenog mandata, mirovine bi se trebale povećati za najmanje 30 posto te će prosječna mirovina iznositi najmanje 750 eura, a za 30 posto povećat će se i socijalne naknade. Vlada najavljuje smanjenje listi čekanja u zdravstvu na sve pretrage za dodatnih 30 posto, povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 30 posto, na vrijednost od 3,8 milijarde eura.

POVEZANI ČLANCI:

Umjesto 16, Vlada će imati 18 ministarstava

Nova će Vlada, umjesto dosadašnjih 16, imati 18 ministarstava te sedam potpredsjednika: HDZ-ove Tomu Medveda, Davora Božinovića, Olega Butkovića, Branka Bačića, Ivana Anušića, Marka Primorca i DP-ova Josipa Dabru. Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, a Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i mladih.

Marin Piletić i dalje će biti ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. I Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković zadržavaju iste ministarske pozicije. Obuljen Koržinek resor kulture i medija, Medved hrvatskih branitelja, a Butković mora, prometa i infrastrukture.

Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković preuzima novo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, dok na čelo Ministarstva poljoprivrede dolazi DP-ovac Josip Dabro. Dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan vodit će Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojemu se dodaje i digitalna transformacija.

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina koji dolazi na čelo Ministarstva turizma i sporta, u kojemu je do sada bio državni tajnik. Ministarstvo gospodarstva preuzima DP-ov Ante Šušnjar, a novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva njegov stranački mu kolega Ivan Šipić.

GALERIJA Ovi ljudi ni krivi ni dužni idu u Sabor: Neki su jedva 'prebacili' 100 glasova, a uživat će u 2500 eura plaće

Zagreb: Izglasano je povjerenje Vladi Republike Hrvatske
1/34
Ključne riječi

Komentara 15

LU
luzer96
22:15 17.05.2024.

Zna li se što da li će se za gospođu Benčić otvoriti ministarstvo Petardipitam za kumine kume kumu

BA
Bahatunko
22:08 17.05.2024.

Bolje od krezubih k0munj4ra.

BU
burza
22:33 17.05.2024.

Po komentarima ima se pravo ljutiti ko gubi ali dostojansrveno a ne narikacki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije