Manifestacija u Virju

Prkače žele očuvati od zaborava

prkačijada
Foto: Hrvoje Šlabek
1/2
13.03.2016.
u 06:30

To su sitni kolači od tijesta koje se radi od brašna, masti, šećera, jaja i začina

Kako bi spriječili da tajne pripremanja starinskih blagdanskih kolača zvanih prkači padnu u zaborav, u podravskome selu Virju kod Koprivnice zamislili su manifestaciju koja će nositi ime Prkačijada, a konačna je namjera zaštita zemljopisnog porijekla specifičnih virovskih kolačića.

Od “prkog” tijesta 

– Prkačijada je manifestacija kojoj je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te očuvanje od zaborava starinskih recepata. Virje, kao i cijelo područje srednje Podravine, može se pohvaliti bogatom tradicijom pečenja prkača za razne prigode te bi se kroz manifestaciju očuvala gastronomska baština šireg područja. Ovakve priredbe potrebne su za razvoj i promociju općine, za aktiviranje lokalnog stanovništva, kao i za privlačenje turista – kazao je općinski načelnik Mirko Perok.

Na Prkačijadi, koja se priprema za 13. i 14. svibnja, održat će se natjecanje u pečenju kolačića, kako “seniorki” tako i školaraca, a gosti iz Italije, Češke i Slovenije, koji će pokazati svoje verzije suhih blagdanskih kolačića, manifestaciji će dati internacionalni karakter.

– Pokrenuli smo i inicijativu da se zaštiti zemljopisno porijeklo prkača kao autohtonog virovskog proizvoda. U projekt se uključila i etnologinja Nada Matijaško, koja proučava povijest tih kolačića – kaže poznati promotor kulinarstva Dražen Đurišević.

– Prkači ili prkačeci, drobni prkači, prkanci, prvkeci sitni su kolači od tijesta koje se radi od brašna, masti, šećera, jaja i začina – papra, cimeta, klinčića i ruma. Tijesto se tanko razvalja, a zatim reže želescima, limenim modlicama u obliku srčeka, ribica, bebica, zečeka, zvezdica ili se režu čašom – rekla je Nada Matijaško i dodala kako im ime vjerojatno potječe od toga što se spravljaju od prhkog, ili kako u Virju kažu, “prkog” tijesta.

Blagdani i svadbe 

Prkači su vjerojatno nastali u 19. stoljeću, nakon što su se u kuhinjama uvriježili štednjaci odnosno zidane peći s jednim ili dva rola, jer prkači se ne peku u krušnim pećima. Podravski stol obavezno su ukrašavali za Božić, Uskrs i svadbene svečanosti, a nosilo ih se i u posjet rodiljama te spremalo za radnike na vršidbi žita.•

>> Ni kiša ni nestanak struje nisu spriječili Picoke u obrani grada

Ključne riječi

Komentara 1

SA
samoborka
00:22 14.03.2016.

bas se lijepo zovu.. Milina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije