Obrnuti trend

Prodaju velike kuće na selu i vraćaju se u manje stanove u grad

stan
24.05.2010.
u 16:59

Mnogi se odlučuju na to kako bi pomogli djeci koja se bore s kreditima jer im prijete otkazi ili su već ostali bez posla, kažu u Ljubek nekretninama.

Staru kuću u gradu 48-godišnja Osječanka prodala je 2000. godine i gotovo za isti novac kupila veću u prigradskom naselju Tenja. Isto su tih godina masovno činili i drugi Osječani jer se za oko 40.000 nekadašnjih njemačkih maraka, koliko je stajao manji dvosobni stan na Jugu 2, mogla kupiti kuća s dvorištem u naseljima svega nekoliko kilometara udaljenima od središta grada.

Žive od razlike u cijeni

Međutim, “iseljeni” se zbog krize vraćaju u grad. Njihove kuće u selima danas, naime, vrijede daleko više, dok su cijene stanova drastično pale. – Kći se udala, sinu i meni naša je kuća prevelika. Kupit ćemo dvosobni stan u gradu, bit će nam manji i troškovi održavanja i režije, a i ostat će nam nešto novca za život – kaže naša sugovornica.

Oni koji su prije deset godina preselili iz skromnog dvosobnog stana u kuću, danas je mogu zamijeniti za pristojan trosobni stan, izračunali su u agencijama.

- Klijenti nastoje prodati veće stambene prostore da bi kupili manje i ostvarili novčanu razliku koja im je potrebna radi rješavanja elementarnih životnih potreba. Često se odlučuju na to i kako bi pomogli djeci koja se bore s kreditima, rate su povećale zbog viših kamatnih stopa, prijete im otkazi, ili su već ostali bez posla – navodi Marijan Matijević iz agencije Ljubek-Matijević nekretnine.

Gotovo 90 posto onih koji prodaju nekretnine, dodaje on, čini to kako bi kupili manji stan, a tek rijetki žele proširiti svoj stambeni prostor. Ima i onih koji su, nažalost, zbog otkaza bili primorani prodati krov nad glavom i vratiti se roditeljima.

Pravo vrijeme za kupnju

Uz građane krizom stisnute uza zid, kuće prodaju i oni koji su u njima planirali zajednički život s djecom i kada ona zasnuju svoje obitelji. To se, kaže Matijević, pokazalo nemogućim pa se supruzi često nalaze sami u prostorima većim i od 200 metara četvornih. Otkako je recesija uzela maha, cijena manjih stanova pala je 15 posto, a većih i za trećinu.
– Sada je prava prilika za kupnju stana u Osijeku jer su cijene često proizvođačke. Trenutačni tržišni uvjeti pogoduju kupcima, ali samo dok se velika zaliha stanova u novogradnji ne potroši – ističe Matijević.

Ključne riječi

Komentara 2

TH
than
20:09 24.05.2010.

O ***o vas neobrazovane. Pa nije isto predgradje i selo. Na selu ne mozes prodati niti jabuke, a kamoli kucu.

PI
pisac1
22:10 25.05.2010.

al zato mozes kupiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije