KOMENTAR

Propast bh tužbe

26.02.2007.
u 20:37

"Debakl" je jedina riječ koja može opisati presudu Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju tužbe BiH protiv Srbije za genocid. Debakl je to bh pravnoga tima koji je slabo pripremio dokaze za tužbu (na što se od prije upozoravalo), međunarodnoga prava i pravde te u konačnici istine.

Sud pravde presudio je da Srbija nije kriva za genocid, a Crna Gora gotovo nije ni spomenuta. Prve reakcije u BiH bile su oprečne. Dok su Bošnjaci sa šokom i nevjericom dočekali odluku najavljujući prosvjede, Srbi i Crnogorci gotovo su likovali, a bh Hrvati se s nevjericom čudili kako to da nitko ne spominje genocid i općenito zločine počinjene nad bh Hrvatima tijekom srpsko-crnogorske agresije.

No, Hrvati su zapravo u cijeloj priči u vezi s tužbom bili najtragičnija karika. Njihovo političko vodstvo potpuno se distanciralo od tužbe, prepuštajući na milost i nemilost neosjetljivom, pa i nestručnom bh pravnom timu (čitaj bošnjačkom), da Hrvate stavi, pa onda izbaci iz tužbe kao žrtve genocidnoga srpskoga rata.

Time je hrvatska politička elita na tisuće ubijenih, protjeranih, u konc-logore zatvaranih Hrvata s područja današnje Republike Srpske još jednom prekrižila. Hrvati zapadne Bosne i Posavine, kao i tijekom rata, očigledno su i ovaj put za hrvatsku političku elitu neželjeno dijete, a sve zbog postizbornih kombinacija i politike nezamjeranja srpskim i bošnjačkim strankama.

U ovom slučaju oba su HDZ-a vodila politiku šutnje, a ništa bolje nisu se ponašali ni pravaši. Što se pak tiče same presude, jasno je i laicima da iz nje zaudara truli politički kompromis, jer se Srbija trenutačno u očima međunarodne zajednice percipira kao ranjena zemlja koja će uskoro izgubiti Kosovo.

Tako se dogodilo da je umjesto materijalne odštete koju je trebala platiti Srbija, političku cijenu platila BiH. Međunarodna zajednica takvom je presudom poručila kako je moguće počiniti genocid, a da za to ne odgovarate.

Umjesto da je Srbiju dostigla zaslužena kazna, haaška presuda samo je dala krila onoj Srbiji koja se i dan-danas ne želi suočiti s činjenicom da je pokrenula ratove na području bivše Jugoslavije s namjerom da istrijebi nesrpske narode s prostora zamišljene Velike Srbije, čime je možda posijano novo sjeme zla na Balkanu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije