Šesti dan prosvjeda

Prosvjednici zauzeli i glavni vojni stožer na Tajlandu

tajland bangkok prosvjedi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
29.11.2013.
u 23:00

Premijerka Shinawatra pozvala je prosvjednike da se povuku s ulica. Kazala je i da ne pristaje na prijevremene izbore

Prosvjednici koji već šesti dan drže brojna tajlandska ministarstva ne odustaju od svoga zahtjeva da premijerka Yingluck Shinawatra podnese ostavku i da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori. Oni su danas zauzeli i dvorište oko zgrade glavnog stožera tajlandskih oružanih snaga. Od vojske su zatražili da se jasno opredijeli i da stane na stranu prosvjednika. Prosvjednici su okružili i zapovjedništvo tajlandske policije kojemu su prekinuli dovod struje. Očevici i dopisnici stranih medija u Bangkoku tvrde da su prosvjedi potpuno nenasilni i da prosvjednici oko sebe šire pozitivno ozračje.

Nakon što u parlamentu nije prošlo glasanje o nepovjerenju njenoj vladi, premijerka Shinawatra pozvala je prosvjednike da se povuku s ulica te je potpuno isključila mogućnost održavanja prijevremenih izbora. No naglasila je i da ni u kojem slučaju neće odobriti upotrebu sile protiv prosvjednika. Dodala je kako smatra da situacija u zemlji nije dovoljno mirna i stabilna za izlazak na izbore i izrazila bojazan da raspisivanje izbora ne bi zadovoljilo prosvjednike.

– Volim ovu zemlju i potpuno sam joj posvećena. Za svoju zemlju želim samo jedno, a to je da se zaštiti demokracija. U ovome trenutku situacija u zemlji vrlo je delikatna, a najbolje bi bilo kada bismo pregovorima razriješili ovu krizu – kazala je premijerka.

Vođa prosvjednika Suthep Thaugsuban odbacio je njen apel i kazao da ne može dopustiti da ona i dalje vodi zemlju zato što je samo marioneta u rukama svoga brata, svrgnutog premijera u egzilu Thaksina Shinawatre.

>>Tajland: Prosvjednici opkolili zgrade ministarstava u Bangkoku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije