OBVEZA ZA GRAĐANE TREĆIH ZEMALJA

Prve reakcije na novi režim ulaska u Schengen zemlje: 'Problem bi bilo da propis o 7 eura vrijedi samo na Hrvatsku'

Slavonski Brod: Na graničnom prijelazu pojačan promet vozila na ulazu u RH iz smjera BiH
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
21.08.2024.
u 15:45

Učinit ćemo sve što je potrebno kako bi naši gosti bili maksimalno informirani i pripremljeni za nove procedure, posebice s tržišta poput UK-a s kojeg i ove godine bilježimo pozitivne rezultate i trendove, kaže direktor HTZ-a

Turizam se nikad ne veseli dodatnom administriranju režima putovanja. Može li obveza za državljane trećih zemalja, uključujući, recimo, Bosnu i Hercegovinu, da svoj ulazak u Schengen autoriziraju poremetititi turističke tokove? Novo pravilo o kojem je Večernji list danas pisao trebalo bi stupiti na snagu početkom svibnja iduće godine, trošak će po putniku iznositi sedam eura, a izuzeti će biti mlađi od 18 i stariji od 70 godina. Hrvatsku ta tema zanima s razlogom. Među gotovo 18 milijuna stranih turista koji godišnje posjete našu zemlji mnogi, naime, dolaze iz ne-schengen zemalja, a samo iz Velike Britanije, primjerice, lani je bilo nešto više od 760.000 gostiju.

- Ne očekujemo da će nove procedure oko ulaska državljana izvan EU i Schengena negativno utjecati na turističke trendove i tijekove prometa. Naime, svatko tko putuje u inozemstvo se prethodno vrlo dobro informira, kako o samoj destinaciji i njenoj ponudi, tako i o određenim pravilima ulaska u svaku pojedinu zemlju. Također, kao dodatni razlog možemo navesti i činjenicu kako se ova odluka ne odnosi samo na ulaske u Hrvatsku, nego općenito na ulaske u sve zemlje članice EU-a i Schengena - komentira direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. - Mi ćemo učiniti sve što je potrebno kako bi naši gosti bili maksimalno informirani i pripremljeni za nove procedure, posebice s tržišta poput UK-a s kojeg i ove godine bilježimo pozitivne rezultate i trendove. Da je tome tako potvrđuje 2,7 milijuna noćenja Britanaca ostvarenih u dosadašnjem dijelu godine, što predstavlja rast od šest posto u odnosu na lani - poručuje K. Staničić.

Predsjednik udruženja putničkih agencija pri HGK i član izvršnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) Boris Žgomba smatra da je  svaka nova administrativna mjera vezana uz putovanja i svojevrsna prepreka. Uz takve stvari, kaže, idu tehnički izazovi i može biti usporavanja protoka putnika. Ali u ovom slučaju probleme za hrvatski turizam ipak ne očekuje.  

- Defintivno, bilo kakvo dodatno administriranje u pravilu nije dobro za protok turista i putnika generalno. Ali, Hrvatska je članica Europske unije i ne možemo voditi svoju politiku prema gostima koji dolaze iz ne-schengen zone. K tome, isti propis vrijedit će za sve EU zemlje u Schengenu, dakle, i na konkurenciju u turizmu i ne vjerujem da će to nekog odbiti od dolaska u Europsku uniju. Čak štoviše, naši gosti koji nam dolaze s drugih kontinenata često slijeću u druge europske zemlje i svoju obvezu autorizacije ulaska riješit će i prije dolaska, odnosno bilo kakvog kontakta s Hrvatskom - kaže B. Žgomba.

VEZANI ČLANCI:

Nova obveza i trošak od sedam eura, smatra naš sugovornik, neće od Hrvatske odvratiti ni spomenute Britance.   - Jedan prosječan aranžman s uključenim letom i smještajem u hotelu po osobi je tisuću eura. Dodatnih sedam eura ne mijenja puno na stvari, to je praktički 0,7 posto cijelog aranžmane - kaže B. Žgomba.  

GALERIJA Jedan od najljepših dvoraca Hrvatske sad je opljačkana ruševina: Pogledajte kako danas izgleda

Slavonski Brod: Na graničnom prijelazu pojačan promet vozila na ulazu u RH iz smjera BiH
1/48

Komentara 6

TE
TenFour
17:08 21.08.2024.

Znaci nasi "istocni" susjedi ce morati izdvojit 7 eurica da bi nas posjeteili... hehehehe

HA
Hary3
19:52 21.08.2024.

Jel to vrijedi i za srbiju?

ZA
zagabria4
19:25 21.08.2024.

O čemu ovi, pa naša država uvozi azijce na šlepere i još daje firmama koje ih uvoze po 3000 Eur naših para. Uvoze jeftinjake da unište našu radnu snagu, o kakvoj farsi zvanoj schengen pričate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije