Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA GASTRO BIBLIJA OCIJENILA

Prvi put jedan restoran u Hrvatskoj dobio dvije Michelinove zvjezdice

Panorama Rovinja u zalazak sunca
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
26.06.2024.
u 13:54

Drugu zvjezdicu dobio je restoran Agli Amici iz Rovinja, a u prestižno društvo restorana s jednom zvjezdicom ušao je zagrebački restoran Dubravkin put

Velika vijest za hrvatsku gastro scenu. Hrvatska se od danas može pohvaliti prvim restoranom koji nosi dvije Michelinove zvjezdice te s deset restorana s jednom zvjezdicom. Drugu zvjezdicu dobio je restoran Agli Amici iz Rovinja, a u prestižno društvo restorana s jednom zvjezdicom ušao je zagrebački restoran Dubravkin put. Restorani Pelegrini iz Šibenika, 360º iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Noel iz Zagreba, Boškinac iz Novalje, LD Restaurant iz Korčule, Nebo iz Rijeke, Alfred Keller iz Malog Lošinja te Korak iz Jastrebarskog - uspješno su zadržali po jednu zvjezdicu koju imaju od ranije.

– Novi MICHELINOV vodič ponovna je potvrda izvrsnosti hrvatske gastronomije, koja je zahvaljujući kreativnosti i strasti hrvatskih chefova već priznata u svijetu, što potvrđuje i najnovija odluka Svjetske turističke organizacije, koja je našeg chefa Rudija Štefana proglasila globalnim ambasadorom za gastronomski turizam. Raznolikost ponude, autohtoni sastojci te bogatstvo interpretacije hrvatskih jela, dodatan su motiv i dolaska mnogih turista, a razvoj etno i gastro turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima. Čestitam svima koji su ove godine uvršteni u ovaj svjetski relevantan gastronomski vodič i vjerujem kako će iz godine u godinu sve više naših restorana pronaći svoje mjesto u njemu – poručio je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

Kada je pak riječ o Michelinovoj oznaci Green Star, uspješno su je zadržali zagrebački restoran Zinfandel’s, Konoba Mate s Korčule i Korak, koji uz regularnu zvjezdicu od lani nosi i zelenu. Ova se oznaka, inače, dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji temeljenoj na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

– Hrvatska je danas vrlo dobro prepoznata kao kvalitetna i atraktivna destinacija, a Michelinove oznake predstavljaju potvrdu izvrsnosti hrvatske gastronomije i umijeća naših chefova koji svojim radom i trudom pridonose zadovoljstvu naših gostiju. Kao destinacija želimo pratiti trendove izvrsnosti, a da se imamo čime pohvaliti, dokazuje i ova selekcija Michelina koji uvelike pridonosi promociji naše zemlje kao kvalitetne i prestižne gastronomske destinacije. Činjenicu da Hrvatska danas ima ukupno 93 restorana nositelja neke od oznaka itekako ćemo znati iskoristiti u daljnjoj promociji, kako gastronomije kao proizvoda, tako i Hrvatske kao destinacije u cjelini – komentar je Kristjana Staničića, direktora Hrvatske turističke zajednice i  glavnog nacionalnog partnera Michelina.

Uz navedene oznake Michelin je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restoran Fakin iz Legrada pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 11 restorana s ovom oznakom, a dobivaju je restorani koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Michelinove oznake su, inače, rezultat tajnog obilaska hrvatskih restorana od profesionalnih inspektora globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.

GALERIJA Toplinski val pogodio Dalmaciju: Građani i turisti traže spas na plažama i fontanama

Panorama Rovinja u zalazak sunca
1/35

Komentara 2

Avatar fidelio
fidelio
14:07 26.06.2024.

Staviti natpis ispred restorana, Ako ste ovamo došli radi Michelin zvjezdice, radije odite negdje na ćevape...

Avatar R2D2
R2D2
16:07 26.06.2024.

Tko voli nek izvoli, svakako dobro za promociju Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije