Prema prestižnoj rang listi ‘50 Best’, koja je autoritet na globalnoj i međunarodnoj gastronomskoj sceni, najbolji restoran na svijetu nalazi se u Barceloni i zove se Disfrutar. Disfrutar se ističe jedinstvenom kombinacijom kreativnih jela, vrhunske tehničke izvedbe i živopisne prezentacije. Na drugom mjestu nalazi se Asador Etxebarri, čija je posebnost u predivnom smještaju u mirnom baskijskom selu, okruženom planinama i bujnom prirodom između Bilbaa i San Sebastiana.
Treće mjesto zauzima pariški restoran Table by Bruno Verjus, poznat po toploj i pristupačnoj atmosferi koja odražava Verjusovu viziju i posvećenost tima koji rado dijeli informacije o svojim dobavljačima, izvanrednim vinima i hrani.
Četvrti na ovoj listi je i DiverXo u Madridu. DiverXo, pod vodstvom kuhara Dabiza Muñoza, poznat je po svojoj avangardnoj kuhinji koja spaja tradicionalne okuse s modernim tehnikama i kreativnim prezentacijama. Restoran pruža jedinstveno iskustvo koje prkosi konvencijama i stalno pomiče granice kulinarske umjetnosti.
Među najboljima na svijetu, na petom mjestu, nalazi se i Maido u Limi. Maido, vođen chefom Mitsuharu Tsumura, poznat je po svojoj izvanrednoj nikkei kuhinji, koja spaja peruanske i japanske kulinarske tradicije. Restoran je postao simbol inovacije i izvrsnosti u gastronomiji, s jelima koja savršeno kombiniraju okuse i tehnike iz oba kulinarska svijeta.
Smješten u srcu Manhattana, Atomix je postao sinonim za sofisticiranost i inovaciju u gastronomiji. Vođen chefom Junghyun Parkom, restoran nudi modernu korejsku kuhinju koja spaja tradicionalne tehnike s avangardnim pristupima, a to ga je dovelo i do šestog mjesta na ovoj listi. Svaki detalj, od interijera do prezentacije jela, osmišljen je s izuzetnom pažnjom, stvarajući iskustvo koje zadovoljava i najzahtjevnije gurmane.
VEZANI ČLANCI:
Vođen talentiranim chefom Jorgeom Vallejom, Quintonil nudi inovativna jela koja spajaju tradicionalne meksičke okuse s modernim tehnikama kuhanja. Restoran se ponosi korištenjem lokalnih sastojaka, a njegova filozofija temelji se na održivosti i poštovanju prema prirodi. S toplim i elegantnim ambijentom, Quintonil pruža nezaboravno gastronomsko iskustvo koje odražava bogatstvo i raznolikost meksičke kuhinje te je zasjeo na 7. mjesto.
U Kopenhagenu se ističe restoran Alchemist, koji je postao sinonim za inovaciju i avangardu u kulinarskom svijetu. Predvođen chefom Rasmusom Munkom, Alchemist nudi jedinstveno gastronomsko putovanje koje nadilazi tradicionalne okvire kulinarstva, a našao se na osmom mjestu ove liste. Svaki posjet restoranu je multisenzorno iskustvo, gdje se hrana, umjetnost i performans ujedinjuju kako bi stvorili nezaboravno doživljaj.
VEZANI ČLANCI:
Vođen karizmatičnim chefom Gagganom Anandom, restoran Gaggan nudi jedinstvenu fuziju indijskih okusa s modernim tehnikama molekularne gastronomije. Poznat po svojoj inovativnosti i hrabrom pristupu kuhanju, Gaggan pruža multisenzorno gastronomsko iskustvo koje iznenađuje i oduševljava goste, što ga je i dovelo na deveto mjesto. Svako jelo u restoranu Gaggan pažljivo je osmišljeno kako bi ispričalo priču, kombinirajući bogate indijske začine s modernim kulinarskim tehnikama.
Don Julio u Buenos Airesu zauzima 10. mjesto među najboljim restoranima na svijetu, posebno je poznat po svojoj vrhunskoj argentinskoj kuhinji. Smješten u živopisnom kvartu Palermo, Don Julio je omiljeno odredište za ljubitelje mesa, posebno zbog svoje izvanredne ponude savršeno pripremljenih odrezaka. Restoran kombinira tradicionalne tehnike asado pečenja s modernim pristupom, stvarajući jedinstvena i nezaboravna jela.
Iznenadila se kada je vidjela uslugu koju su joj naplatili u restoranu: 'Nisam znala da to postoji!'
Nisam posjetio niti jedan od 10 hrvatskih najboljih..