gdje je granica

Puhovski: Lustigova usporedba uhićenja Bandića i holokausta obična je glupost

22.02.2015., Zagreb - U Cineplexx Centru Kaptol otvoreno je 11. izdanje Medjunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Branko Lustig. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
14.03.2015.
u 11:01

Slobodan Lang istragu protiv Milana Bandića povezao je pak s progonom kardinala Alojzija Stepinca i hrvatskih proljećara

Filmski producent Branko Lustig izazvao je jučer zgražanje okupljenih kada je uhićenje Milana Bandića usporedio s progonom Židova u holokaustu. U prostorijama udruge Klub Milan Bandić za potpisivanja peticije "Stop političkim hapšenjima", koju je upravo oskarovac Lustig prvi potpisao, poručio je kako je i on bio nevin politički osuđen i odveden u Auschwitz te da mu "ovo danas nekako miriše na ona vremena."

– Osjećao sam se ponukan uime šest milijuna ljudi koji su nestali i onih koji danas pate po svijetu potpisati peticiju da se našem dobrom čovjeku iz Sečuana dozvoli da opet čini dobro po gradu – kazao je Lustig.

Izjava je šokirala mnoge pa i političkog analitičara Žarka Puhovskog koji ju je nazvao običnom gluposti.

– Svaka čast Lustigu, ali to što je izjavio tipična je glupost. Holokaust nije simbolično pitanje. To nije bilo ubijanje, to je bila tvornica smrti. Da to kažemo ja ili vi, bila bi glupost, a kamoli onaj tko je to sve prošao – poručio je Puhovski.

Na pitanje bi li se Lustig sada trebao ispričati zbog svoje izjave Puhovski je kratko poručio da bi bilo najbolje da zašuti.

Da je usporedba postupanja pravosuđa prema Milanu Bandiću s masovnim ubijanjima i pokušajem potpunog istrebljenja Židova u Europi degutantna, drži i povjesničar Hrvoje Klasić.

– Čini mi se neprimjerenim tako nešto i komentirati. Židovi su se nakon Drugog svjetskog rata morali dobrano potruditi da se antisemitizam počne proučavati tako da je potpuno neprimjereno danas takve izjave davati u dnevnopolitičke svrhe – kaže Klasić.

I izjavu Slobodana Langa, koji je istragu protiv Bandića povezao pak s progonom kardinala Stepinca, hrvatskih proljećara i holokaustom, smatra neprimjerenom.

– Ne dajte prednost pravu pred pravednosti. Kardinal Alojzije Stepinac pravno je osuđen, hrvatsko proljeće isto, zakoni o holokaustu bili su pravni, ali nisu bili pravedni – rekao je Lang.

>> Peticiju ''Stop političkim hapšenjima'' potpisali Lustig, Lang, Tomac...

Komentara 129

ĆA
ćaćaća
11:07 14.03.2015.

kad je govorio o ustašama puhovski se nije bunio..jasno za koga on to radi..kad je on umoran mjenja ga pupovac...drugari koji su ručali s četnikom raškovićem početkom 90 ih po zagrebu..

LU
lukabulic
11:13 14.03.2015.

politička uhićenja nisu nikad bila glupost već jako jako ozbiljna stvar s nepridvidljivim krajem često smrt za vratom ili dugodišnji rešt

TO
tolitol
11:16 14.03.2015.

Najobičnija magluština kojoj je cilj da se pozornost skrene s pitanja radi li se o političkom uhićenju. To je pitanje svih pitanja a ne komentari o tome što su Lustig ili Lang rekli i što dežurni SDP-ovi politikanti u ovoj zemlji misle o tome. Zapanjujuće u kojoj se mjeri medijsko-politička mašinerija u ovoj zemlji napinje kako bi skrenula pozornost javnosti s pravih pitanja. I zbog toga su i Lustig i Lang u pravu. Ova zemlja je totalitarna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije