čekajući putina

Putin pio s bajkerima pa četiri sata zakasnio kod Janukoviča

'Russia\'s President Vladimir Putin addresses Russian ambassadors during their meeting at the Foreign Ministry headquarters in Moscow, July 9, 2012.  REUTERS/Alexander Nemenov/Pool  (RUSSIA - Tags: PO
'POOL'
14.07.2012.
u 22:30

Kad se pojavio, odbio je sniženje cijene plina za Ukrajinu koja grca u teškoćama, a ovisna je o ruskim energentima

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tijekom posjeta Ukrajini u četvrtak i petak jasno pokazao kako tretira političko vodstvo te zemlje. Na dogovoreni sastanak na Jalti zakasnio je puna četiri sata, a cijelo ga je to vrijeme njegov domaćin, ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič strpljivo čekao u državnoj rezidenciji. No, nije problem samo u kašnjenju. Putin je zakasnio na Jaltu, ali onda nije odmah otišao na razgovore, već je još gotovo dva sata proveo družeći se s poznatom skupinom ruskih motociklista \"Noćni vukovi\", koji su bili u posjetu Ukrajini, i tek kad je s njima popio piće odlučio je otići na razgovor s Janukovičem.

Njega se, inače, smatralo osobom koju je Moskva, nakon poraza \"narančaste revolucije\" i odlaska s vlasti Viktora Juščenka, željela na vlasti u Kijevu. No, Putin je ovim potezom jasno poručio Janukoviču i Ukrajini što od njih očekuje. Naime, službeni Kijev još nije donio odluku o pristupanju euroazijskoj zajednici koju je Putin počeo graditi s nekima od bivših republika Sovjetskog Saveza nastojeći tako osigurati maksimalni ruski utjecaj u Srednjoj Aziji, ali i prema granicama EU (Bjelorusija je, jasno, dio te zajednice). Putinova je vizija da zajednica preraste u uniju i da bude ozbiljan konkurent s jedne strane EU, a s druge moćnoj Kini. A Kijev se sad tu nešto nećka.

Kad se pak nakon četiri sata ukazao pred Janukovičem, na razgovorima je pokazao istu razinu beskompromisnosti: odbio je bilo kakvu ideju sniženja cijene plina za Ukrajinu koja grca u ekonomskim teškoćama, a ovisna je o ruskim energentima. I ostavio svoje domaćine da razmišljaju što će, dok je on otišao u privatni posjet Viktoru Medvedčuku čijoj je kćeri kum. Važnije od toga je pak da je Medvedčuk bio šef kabineta bivšeg ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme u čije je doba ta zemlja bila čvrsto vezana uz Rusiju i bila poznata po nepostojanju pravne države i kršenju ljudskih sloboda. Takve partnere želi Putin.

Komentara 81

OB
-obrisani-
10:09 15.07.2012.

Nek Ukrajina potraži drugog isporučioca nafte, da se oslobodi ruskih uvjena

Avatar MENSA
MENSA
22:47 14.07.2012.

HTJELI MI PRIZNATI ILI NE! Htjeli mi to priznati ili ne Putin je definitivno svjetska "klasa". Ekonomski (i vojno) je preporodio Rusiju., ojačao srednju klasu i riješio problem siromaštva i nezaposlenosti. Znao je kako i "ukrotiti" lokakalnu mafiju i "upregnutiti je" u nacionalne ciljeve. Aktivirao je na vrlo učinkovit način i izuzetno velike prirodne resurse kojima raspoklaže Rusija i od Rusije stvorio jednu od rijetkih zemalja u kojoj i obični čovjek vidi vrlo vidljiva poboljšanja standarda i ima budućnost koja je je vrlo, vrlo "obečavajuća". Onom tko iole poznaje lokalne "(Ruske "prilike") potpuno je jasna i razumljiva "odanost" naroda koji slijedi ovog čovjeka koji čak i ne glumi da je nekakav veliki "demokrata"!

OB
-obrisani-
23:42 14.07.2012.

AAAAAAA chi Putin; Ki kihot Tiosina Putin Prvi red na streljot aaaaachi Putin Ki kihot Tisina Putin Drugi red na streljot aaaaaaaaaaa ... aaaaaaaa aaaachuuuuuuuuuuu Putin Ki kihot Medvjed Ja kihot Putin Na zdravljot

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije