Idu 80 km na sat

Putinov adut u očekivanju kontraofenzive: Na Ukrajinu šalje najmoćniji ruski tenk T-14

Foto: REUTERS
1/5
26.04.2023.
u 08:12

Ruska vojska objavila je da je počela u ratu s Ukrajinom prvi put koristiti svoje najmoćnije tenkove T-14 Armata. Ojačani su dodatnom zaštitom na bokovima, a njihove posade prošle su proces "borbene koordinacije".

Iako ruske snage drže istočnu stranu Dnjepra blizu Hersona otkako su se povukle iz južnog ukrajinskog grada u studenome nakon više mjeseci okupacije, očekuje se da će Ukrajina započeti proljetnu protuofenzivu kako bi pokušala vratiti što više teritorija. Jedan od glavnih ciljeva jest probiti južni kopneni koridor između Rusije i poluotoka Krima, koji je Moskva anektirala. Zauzimanje cijele hersonske regije bit će važan korak za postizanje tog cilja. Da se sprema ukrajinska protuofenziva, potvrdio je i zamjenik šefa hersonske pokrajinske administracije, Jurij Sobolevski koji nije govorio o detaljima očekivane operacije, rekavši da vojna operacija zahtijeva "informacijsku šutnju".

"Ukrajinske snage raspoređene na zapadnoj strani rijeke Dnjepar redovito izvršavaju prepade na istočnoj obali blizu grada Hersona kako bi pokušale istjerati ruske vojnike", kazao je Sobolevski ističući da je cilj prepada smanjiti borbenu sposobnost ruskih vojnika koji granatiraju Herson otkako su prisiljeni povući se. "Kao što je bilo na desnoj obali hersonske regije kada su vojnici, zahvaljujući kompleksnoj i dugoj operaciji, uspjeli osloboditi naše teritorije s minimalnim gubicima za našu vojsku, isto se sada odvija na lijevoj obali", tvrdi Jurij Sobolevski.

Ruska vojska objavila je da je počela u ratu s Ukrajinom prvi put koristiti svoje najmoćnije tenkove T-14 Armata kako bi gađala ukrajinske položaje. Ruska državna novinska agencija RIA objavila je da su tenkovi ojačani dodatnom zaštitom na bokovima dok su njihove posade prošle proces "borbene koordinacije" na poligonima u Ukrajini. Tenk T-14 ima kupolu u kojoj ne mora biti čovjek, već posada na daljinu upravlja oružjem iz "izolirane oklopne kapsule smještene ispred trupa". Tenkovi mogu postići maksimalnu brzinu od 80 kilometara na sat. Kremlj je naručio proizvodnju 2300 tenkova, prvi put predstavljenih 2015. Novinska agencija Interfax je u prosincu 2021. objavila da je državni konglomerat Rostec započeo proizvodnju otprilike 40 tenkova s očekivanim vremenom dostave nakon 2023.

Rusi su na društvenim mrežama objavili snimku novog prenosivog protutenkovskog sustava Kornet kako uništava ukrajinske tenkove i tako daju na znanje Zapadu da to ubojito oružje može uništiti sve tenkove koje šalje Zapad, a posebice njemački Leopard, podsjećajući da je s istim oružjem libanonski Hezbollah u ratu s Izraelom 2006. uništio 170 tenkova Merkava, glavnih borbenih tenkova i do tada ponos izraelske vojske. Podmornice ruske pacifičke flote uništile su "lažni neprijateljski objekt" u sklopu vojnih vježbi u Japanskom moru, objavio je Interfax ističući kako su "dvije dizelsko-električne podmornice odradile taktičku protupodmorničku vježbu u Japanskom moru kako bi pronašle i uništile lažnu neprijateljsku podmornicu".

Podmornice su koristile "torpedo za obuku" kako bi napale metu. Podmornice Projekt 636 Varšavjanka korištene u vježbi dio su ruske klase dizelsko-električnih napadačkih podmornica, na zapadu poznatih kao "poboljšana klasa Kilo". Plovila koja nose krstareće projektile Kalibr-PL duga su 74 metara i mogu ploviti i do otprilike 7500 milja.

VIDEO Medvedev: Vjerojatno smo na rubu novog svjetskoga rata

Ključne riječi

Komentara 17

ŠO
šolman
09:52 26.04.2023.

Taj tenk je neispitani prototip koji se zaglavljuje i na svečanim mimohodima a kamoli neće na bojišnici. Ukratko potencijalno možda dobro oružje, ali ga se ne može dovesti do planiranog stupnja zbog nedostatka zapadne tehnologije koja je u njega ugrađivana.

DU
Deleted user
10:23 26.04.2023.

Te, te pošaljite na vitezove Ukrajine, da im oni uzmu mjeru!

Avatar uputnik
uputnik
10:11 26.04.2023.

Zastupnici u ruskom parlamentu predložili su koncept "neprijatelj naroda"i povratak Staljinove represije za protivnike agresije na Ukrajinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije