Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKTILOM ISKANDER

VIDEO Nestali u plamenu: Veliki problemi za Ukrajince, pogledajte kako Rusi uništavaju njihove borbene avione

04.07.2024.
u 10:45

U tri dana Rusi su uspjeli izvršiti tri uspješna udara na ukrajinske vojne aerodrome

Rusi su jučer projektilom Iskander-M OTRK napali aerodrom Dolgintsevo. Snimka ruskog promatračkog drona pokazuje uništenje jednog parkiranog aviona MiG-29 s vozilima za podršku. Rusi tvrde i da su teško oštetili dva SU-25 vojna zrakoplova. Dan prije, 2. srpnja, Iskander-M OTRK korišten je prilikom napada na aerodrom Poltava, a meta je bio helikopter UkrAF MI-24 s nekim pratećim vozilima. Rečeno je da je ruski nadzorni dron Grana-4 lebdio iznad baze najmanje tri sata. 

Isti dron nadzirao je i usmjeravao napad od 1. srpnja 2024. kada su dva Iskandera korištena u napadu na vojni aerodrom u Mirogradu kojom prigodom su uništena 2 zrakoplova SU-27 i oštećena još 4. Ukrajinski vojni blogeri žestoko su kritizirali prvi napad ističući činjenicu da na području do 150 kilometara od bojišnice satima djeluju ruski promatrački dronovi te potrebu zaštite parkirnih aviona, koji inače često mijenjaju lokacije. To je možda bio jedan od najgorih dana za ukrajinske zračne snage od početka invazije. "Došlo je do gubitaka", priznao je dužnosnik zračnih snaga Jurij Ignat, prenio je Forbes

Posljednjih su mjeseci ruski dronovi Lancet udarili najmanje četiri ukrajinska zrakoplova u zračnoj bazi Dolgintsevo, sedamdesetak kilometara od fronte u južnoj Ukrajini. Prva dva napada dogodila su se prošle jeseni, a iznenadili su ukrajinske zračne snage. U njima su uništena dva borbena zrakoplova Mikojan MiG-29. Treći napad, iz studenog, navodno je pogodio avion Suhoj SU-25, koji nije bio sposoban za let i služio je kao varka. Ipak, u četvrtom napadu pogođen je SU-25 koji jest bio sposoban za let. To znači da je u samo devet mjeseci Rusija uništila najmanje pet ukrajinskih ratnih zrakoplova. To su gubici koje si Ukrajinci ne mogu priuštiti. Ukrajinske zračne snage u rat su ušle s oko 125 zrakoplova SU-27, SU-25, MiG-29 i ostalih. U 28 mjeseci žestokih borbi izgubili su njih oko 90, potvrdili su analitičari u Oryxu.

VEZANI ČLANCI:

Također ova serija udara ukazuje na ozbiljan nedostatak  protuzračne obrane kratkog dometa u ukrajinskim zračnim bazama, koja je vjerojatno preusmjerena bliže bojišnici. 

FOTOGALERIJA Napadi morskih pasa u Jadranskom moru: U jednom su našli ljudske ostatke, zadnja žrtva je Slovenac

1/14

 

Ključne riječi

Komentara 59

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
11:45 04.07.2024.

na twitteru sam pročitao više komentara da to uopće nisu bili aktivni avioni nego van uporabe koji su korišteni za dijelove jer više nisu letjeli pa su zato stajali tako na otvorenom, jedni do drugih..tako da određena šteta jest nastala, ali daleko je to od uništenja operativnih zrakoplova

RI
ribolovAC
11:53 04.07.2024.

već ovaj mjesec Ukrajini dolaze F-16, koji su 3 ranga iznad tog starog ruskog krša i za njih su izgrađeni posebni armirani podzemni hangari koje će štititi sustavi Patriot, tako da nema problema za Ukrajince, ali bit će ih za ruse

Avatar zapadna turska
zapadna turska
11:48 04.07.2024.

To su bili zrakoplovi van uporabe,korišteni samo za dijelove-popravke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije