godinama najjača

Radijacijska oluja umjerena, očekuje se "udar" geomagnetske

sunce
Screenshot
24.01.2012.
u 09:44

Na sreću geomagnetska oluja neće pokazati svu svoju snagu jer bi u protivnom utjecala na satelite te električne i komunikacijske mreže

Američki Prognostički centar za vremenske prilike u svemiru (NOAA) izdao je upozorenje za dolazak geomagnetske oluje povezane s prošlotjednom erupcijom dugotrajne Sunčeve baklje klase M i koronalnim izbacivanjem mase koja putuje prema Zemlji.

Radijacijska oluja koja je počela rano jutros po lokalnom vremenu nastavila je jačati, ali je ostala na umjerenoj jačini, odnosno na razini tri od mogućih pet. Uskoro bi trebala biti na svom vrhuncu i početi slabjeti. Radijacijske oluje mogu utjecati na astronaute u Zemljinoj orbiti, komunikacijske mreže na velikim visinama te satelite.

Iako je jačina oluje ostala u umjerenim granicama iz NOAA-e javljaju da je to najjača radijacijska oluja u zadnjih šest godina.

Još uvijek se očekuje "dolazak" koronalno izbačene mase i geomagnetske oluje koja bi, prema predviđanjima, također trebala biti umjerene jačine.

Na sreću geomagnetska oluja neće pokazati svu svoju snagu jer bi u protivnom utjecala na satelite te električne i komunikacijske mreže.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije