prosvjed

Radnici Dine gube strpljenje: Gdje su Ježić, Čačić, ministri?!

radnici Dine, prosvjed (1)
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/7
16.08.2012.
u 16:20

Tešku odluku o napuštanju postrojenja u Omišlju, u kojima je 900 tona opasnih kemikalija, donijet će idući tjedan svi zaposlenici Dine

Unatoč suglasnosti Nadzornog odbora društva Dioki za predugovor o prodaji povezanog društva Adriaoil turskom Çaliskanu, što je jedan od uvjeta jamstva Vlade od pet milijuna eura od kojih bi se trebale isplatiti zaostale plaće zaposlenima u Dini i Diokiju, radnici Dine danas su na sat vremena blokirali cestu prema Krčkom mostu. Trebali su donijeti i odluku o napuštanju postrojenja u kojima je 900 tona opasnih kemikalija, ali je na prosvjedu zaključeno da se o tome idući tjedan trebaju izjasniti svi zaposlenici Dine, a ne samo okupljeni u prosvjedu.

– Predugovor je potpisan, država je dala jamstva, a lažu li, znat ćemo za sedam dana – kazao je Predrag Mihaljević iz Sindikata Dine. Predsjednik Radničkog vijeća Alfredo Davanzo upozorio je na “shizofrenu” situaciju u Dini, gdje se više od godinu dana ne ulaže u tehničko održavanje postrojenja.

– Što je opasnije, pustiti da rade ljude koji su rastrojeni, bez plaće, ili napustiti postrojenja – kazao je. – Gdje su Ježić, Čačić, ministri – vikali su nezadovoljni radnici, upozorivši da Dina ni u ratno vrijeme nije prestajala s radom.

– Ovo je problem hrvatske države, nemaju mozga da im je pred nosom bomba, dođe li do katastrofe, svi će se sakriti – kazao je inž. Ivan Čalić, koji u Dini radi 33 godine. Prosvjed su došli podržati kolege iz Diokija, riječki studenti i radnici 3. maja.

Današnji je prosvjed pratio i 78-godišnji Patar Grgić koji je u Dini odavna zaradio mirovinu.

– Meni je ovo strašno, znam koliko je pameti, znanja i truda ugrađeno u tu tehnologiju, a sve je podređeno koristi nekolicine ljudi. Postorjenja Dine i danas su sposobna za proizvodnju, ali mi to nismo u stanju iskoristiti – kazao nam je razočarani Grgić. Na riječi direktorice Dine Sanje Lovrić Kortuš da se "cijeli proces restrukturiranja odvija po planu" burno je regirala Ruža Vikalo, jedna od prosvjednica.

– To nas ne zanima, nego naš novac. Ja imam problem i plaćam kredite, zanima tko će hraniti našu djecu, a ti poslije ovoga jedeš janjetinu – odbrusila je direktorici Dine.

Ključne riječi

Komentara 79

OS
osvrt
22:58 16.08.2012.

Hrvatska, Hrvatska..... Naše vlasti bi mogle dovesti do nestanka Hrvatske. Od svega će ostat će samo njihovi džepovi, a kad njihovim poslodavcima više ne budu trebali, mogli bi i oni nestati zajedno sa narodom koji su vodili na dobru pašu sve ove godine.

VI
Visnjevac
13:01 17.08.2012.

Zovite Sanadera on ima neka otvori kesu.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
22:58 16.08.2012.

Živio HDZ Živio Sanader Najpošteniji među svim poštenjacima To Smo Mi Vaš HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije