IZ MINUTE U MINUTU

U Lošinju poginula su tri pomorca, a prvi časnik palube je teško ozlijeđen: Poznato njegovo stanje

Jadrolinijin trajekt Lastovo
Marko Prpic/PIXSELL
11.08.2024.
u 18:17

Pala je ulazna rampa na trajektu i prikliještila mornare. Tri su pomorca poginula, četvrti je teško ozlijeđen i helikopterom je prebačen u KBC Rijeka. Sve službe su na terenu pokušavaju utvrditi kako je do ovakve neviđene tragedije uopće došlo

* rampa na trajektu pala je i prikliještila mornare
* iako su prve informacije bile da je dvoje ljudi poginulo, naknadno je došla vijest da ih je ipak troje smrtno stradalo

* policija i druge službe pokušavaju ustvrditi što se dogodilo
 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

19:40 Član posade Jadrolinijina broda Lastovo, koji je u nedjelju teže ozlijeđen kada je u Malome Lošinju pala rampa broda, zaprimljen je u riječkoj bolnici, stabilno je i pri svijesti te nije životno ugrožen, doznaje Hina iz riječke bolnice. "Možemo potvrditi da je pacijent zaprimljen u Kliničkom bolničkom centru Rijeka i da su započete mjere dijagnostičko – terapijskog zbrinjavanja", naveli su

18:16 "Nažalost, poginula su 3 pomorca od kojih je jedan vođa stroja te dvojica kormilara, a prvi časnik palube je teško ozlijeđen", oglasila se povnovo Jadrolnija.

18:16 Oglasilo se i Ministarstvo mora: Nastavno na prve informacije s kojima raspolažemo, prilikom rada na Jadrolinijinom trajektu Lastovo u Malom Lošinju, danas u poslijepodnevnim satima došlo je do nesreće u kojoj su smrtno stradala tri člana posade Jadrolinije dok je četvrti teže ozlijeđen. Prije svega, željeli bismo izraziti žaljenje zbog ove strašne nesreće i sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u oporavak ozlijeđenog člana posade. 

Na mjestu nesreće, uz ostale službe, nalaze se i djelatnici nadležne Lučke kapetanije koji će provesti istragu o uzrocima ove nesreće, a na mjesto nesreće izaći će i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

17:18 Preživjelom mornaru prvi su u pomoć priskočili vatrogasci koji se se zatekli u blizini. Izvukli su ga iz mora, kamo je pao. Helikopterom je prebačen u riječku bolnicu, doznaje Jutarnji list.

17:10 Oglasili su se iz Jadrolinije. "U velikoj žalosti moramo priopćiti kako se danas u luci Mali Lošinj dogodila nesreća u kojoj su prema prvim informacijama poginula 2 pomoraca Jadrolinije s broda Lastovo dok je 1 teško ozlijeđen. Brod Lastovo održava državnu trajektu liniju Zadar (Gaženica) - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj te je u trenutku  nesreće brod bio vezan u Malom Lošinju. Izražavamo iskrenu sućut obitelji stradalih pomoraca, Jadrolinija je duboko potresena ovim nesretnim događajem", naveli su i dodali da bi uskoro trebali imati više informacija.

16:55 Iz Jadrolinije zasad nema nikakvog službenog priopćenja. Na njihovim stranicama tek stoji obavijest: "Trajektna linija 401 M. Lošinj - Premuda - Silba - Olib - Ist - Zadar(Gaženica) sa polaskom iz M. Lošinja otkazana. Linija će se uspostaviti iz luke Premuda po ustaljenom rasporedu."

16:44 Primorsko-goranska policija dala je prvu informaciju o nesreći. Kažu kako su dobili dojavu o dvije poginule osobe. Više čitajte OVDJE.

16:15 Na mjesto nesreće odmah su došle Hitna pomoć i policija, no mornarima nije bilo spasa. Jadrolinijin trajekt Lastovo u 16 sati trebao je isploviti prema Zadru.

16:10 U trajektnom pristaništu u Malom Lošinju, oko 15:30, prema neslužbenim informacijama koje Jutarnji list ima, došlo je do pada ulazne rampe trajekta "Lastovo" koja su prikliještila tri mornara "Jadrolinije". 

Dva su mornara poginula, jedan je teško ozlijeđen, piše Jutarnji list.

 

Ključne riječi

Komentara 20

MM
Marljivi mrav
17:03 11.08.2024.

Ima tko na vrime servise radit? Inspekcije pod pokroviteljstvom? Netko treba odgovarat?

NE
NenadNikolicCroatia
18:05 11.08.2024.

Trajekt Lastovo je izgleda najstariji trajekt u floti Jadrolinije. Kod brodova pred istekom vijeka trajanja potrebno je pregledavati brodske sustave učestalije i pažljivije. Ovog puta je događaj toliko drastičan da će se raditi o krivičnoj odgovornosti za nemar i nerad uz moguće zatvorske kazne. Očito je da su uprava kompanije ali i državni pomorski kontrolni i inspekcijski sustavi su ovog puta subjekti smrti ljudi. Članstvo u političkim strankama je nedovoljno za izbjegavanje krivične odgovoronosti za smrt mornara na radnom mjestu

BA
BalboaRoki
17:15 11.08.2024.

Treba direktor u zatvor sad za nemar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije