Stroga tajna

Recepte drže pod ključem, a rijetki u glavi

brendovi
23.02.2011.
u 15:47

Najveća tajna okružuje čokoladu Mikado – recept se krije iza debelih željeznih vrata koja istodobno moraju otključati čak trojica “izabranih”

 Među Slavoncima nema mitskih tajni poput one za pripremanje popularne Coca-Cole.

Priča iz 1001 noći

Dok se formula ovoga pića već 125 godina čuva u trezoru jedne banke u američkoj Atlanti, ona za proizvodnju osječkog Faks helizima već 43 godine prenosi se između Saponijinih tehnologa. Slična je politika i u baranjskom Belju, a u požeškom Zvečevu čuvanje recepata za njihove čokolade više sliči na priču iz 1001 noći.

– Iako su sastojci proizvoda navedeni na samoj ambalaži, njihovi su omjeri kao i tehnološki postupak proizvodnje zaštićeni. Osobe koje znaju recepturu za proizvodnju Faksa vezane su ugovorom o poslovnoj tajni – poručuje Damir Skender, direktor Saponije, u čijem se institutu “mućka” originalna zaštićena receptura prvoga hrvatskog deterdženta za pranje rublja u perilici.

U njemu rade 84 kemijska stručnjaka koja se bave razvojem novih i kontrolom kvalitete sadašnjih proizvoda. Bez “dlake na jeziku” svoje će sastojke ABC sira otkriti i beljci. Od kada su recept još 1980. godine “bacili” na papir, ništa se nije promijenilo.

– Imamo samo tri sastojka: mlijeko koje stiže s naših farmi, vrhnje i malo soli. Tajna postoji, ali se ona krije u načinu i tehnologiji proizvodnje, a to je naš najveći benefit – navodi Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica marketinga Belja.

Prva čokolada s rižom na svijetu, Mikado, “rodila” se davne 1960. u Zlatnoj dolini. Recept je napisan nalivperom  u bilježnicu veličine 80x60 centimetara i to  krasopisom.
– Taj se recept i dan-danas čuva duboko u podrumu u jednom velikom željeznom ormaru za koji postoji trojno suključarstvo. Za dnevnu proizvodnju recepturu poznaje u segmentu njezina nastajanja svaki inženjer ili majstor čokolade, a onu zadnju točku na “i” poznaje jedan čovjek – kazao je Milan Rajič, član uprave požeškog Zvečeva.

Ni do formule legendarnih “Rum pločica” osječkog Kandita ne može se lako. Dobro se čuvaju unutar zidova ove tvrtke već više od 40 godina.

Ključ je u pripremi

– Samo vrlo mali, uzak krug ljudi ima pristup receptima, i to oni koji se time bave. Iako u suvremenom svijetu vjerojatno više ne postoji sastav koji se ne može otkriti, tajna ostaje u načinu pripremanja svake čokolade – priznaje Ilija Nedić, predsjednik uprave osječke Kandit grupe.

Velike tajne nema oko “kuhanja” osječkog piva.

– Mnogo pivovara ima tajni kvasac, ali mi svoj ponekad i dijelimo jer pomaže ljudima s određenim zdravstvenim tegobama. Za našu proizvodnju važne su četiri stvari: dobra voda, kvasac, slad i hmelj. Sve to treba samo dobro ukomponirati, a okus prilagoditi ljudima koji će ga piti – kaže direktor Osječke pivovare Ivan Komak.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije