dvojbe

Referendum ne može ograničiti LGBT prava, upotrebu braka može

'12.05.2013., Zagreb - Diljem Hrvatske pred crkvama je pocelo prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se trazilo da se u ustav RH ukljuci da je brak zajednica muskarca i zene. Pred crkvom u Trnovc
'Patrik Macek/PIXSELL'
17.05.2013.
u 12:50

Moguće i to: U Ustavu brak samo muškarca i žene, u zakonu istospolni mogu posvajati djecu

Zbog prijepora oko definiranja braka u Ustavu kao zajednice muškarca i žene, predstojnicu Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta prof. dr. Sanju Barić pitamo je li referendumsko pitanje diskriminirajuće i protuustavno.

– S gledišta političke teorije jest diskriminirajuće jer brak onemogućuje za istospolne osobe, ali s gledišta prava ne radi se o diskriminaciji. Radilo bi se kad bi brak bio izjednačen bez obzira na spolnu orijentaciju u većini pravnih sustava. Iako se ide k tomu, to je razvijeno tek u nekoliko europskih država. Europsko pravo jedino obvezuje zemlje koje dopuštaju posvajanje izvanbračnim partnerima da to dopuste i istospolnima.

Morat će i Hrvatska

U veljači je Europski sud za ljudska prava presudio protiv Austrije jer je isključivala istospolne partnere od posvajanja djece, a i Savezni ustavni sud Njemačke donio je istu odluku.

U nas nije moguće posvajanje djece u izvanbračnoj zajednici, ali je iznimno omogućeno singl osobama, samcima. U tom slučaju ESLJP ne dopušta isključenje samo zbog seksualne orijentacije posvojitelja jer to nije u najboljem interesu djeteta – kaže dr. Barić, koja drži da će RH vrlo brzo morati to uvesti. Za državni referendum treba prikupiti oko 450.000 potpisa, ali potom broj izašlih na referendum nije bitan pa ih i pet može odlučiti. Sabor inicira pitanje ustavnosti referenduma.

Ustavni sud može dati “preventivni” stav, ali referendum o braku za dr. Barić nema tu “težinu”.

– Na referendumu se ne bi moglo odlučivati o državnom proračunu, o ljudskim pravima, smrtnoj kazni, eutanaziji... Brak ne spada u temeljna ljudska prava i stvar je zakona da određuje sadržaj prava braka u smislu poreznih olakšica, nasljeđivanja... Kako god mi to nazvali – brak, istospolna zajednica ili partnerstvo – međunarodna je obveza RH regulirati odnose istospolnih partnera. Stoga je besmisleno trošiti vrijeme i energiju na takve inicijative, neovisno o vrijednosnim stajalištima. Ako se brak “zabrani” istospolnim partnerima na ustavnoj razini, zabranjuje se samo korištenje imena “brak”, ne i sadržaj zakonskih prava i obveza.

Istospolni partneri spadaju u pojam “obitelji” temeljem prakse ESLJP-a i prava će im se, kad-tad, i to puno prije nego kasnije, morati priznati u znatnom opsegu i u RH.

Postojeći Zakon o istospolnim zajednicama je potpuno besmislen jer istospolnim partnerima ne daje nikakva prava, porezne olakšice, mogućnost posjeta partnera u bolnicama, zatvoru, uskraćeni su kod obiteljskog osiguranja, nema nasljeđivanja... Kada to znamo, onda možemo sagledati ovu situaciju iz pravog ugla, gdje se ponovno s neistinama pumpaju strasti naroda i skreće pažnja s bitnih pitanja, a korist koju navodno ima postići je pravno neistinita.

Zajamčena su im prava

Ponavljam, eventualno uvođenje definicije braka u Ustav ne čini ništa u smjeru isključivanja istospolnih partnera iz prava i obveza koja im pripadaju na temelju međunarodnih pravnih standarda – ističe dr. Barić pa je pitamo znači li to da Sabor na istoj sjednici može u Ustavu brak definirati kao zajednicu muškarca i žene, a zakonom propisati da i istospolni partneri mogu posvajati djecu.

– Apsolutno – kaže dr. Barić.

>> U četiri dana više od 215.000 potpisa za definiciju braka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije