Beč

Rekordan broj polaznika: Napretkova 16. Akademija njemačkog jezika

Napredak
Foto: Snježana Herek
1/2
13.08.2014.
u 14:27

- Osigurali smo im prvoklasne uvjete učenja za svakodnevnu prijepodnevnu nastavu koju vode tri profesora - kazao je Zloušić.

- Ove godine  Napretkovu Akademiju za studente i maturante u Beču od 3. do 23. kolovoza pohađa rekordnih 42 polaznika, uglavnom iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i jedan polaznik iz Vojvodine - rekao je za Večernji list glavni organizator tog obrazovno-informativnog projekta, predsjednik bečke podružnice HKD Napredak Filip Zloušić. Polaznici su testirani i ovisno o razini poznavanja njemačkog jezika podijeljeni u tri skupine.

- Osigurali smo im prvoklasne uvjete učenja za svakodnevnu prijepodnevnu nastavu koju vode tri profesora - dodao je Zloušić napomenuvši kako je uz učenje, na programu i bogat i raznovrsni informativni program i zabava.

Ispunjena popodneva

- Popodneva su također svaki dan ispunjena. Organizirane su posjete raznim političkim i gospodarskim institucijama, poput Die Erste Group i STRABAG-a, kao i susret s dužnosnicima Veleposlanstava Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te razgledavanje i upoznavanje grada Beča i Austrije u raznim vidovima - kulturnom, povijesnom, društveno-političkom i gospodarskom - istakao je.
Po već uhodanoj tradiciji, ovogodišnji će polaznici, kao i njihovi prethodnici, između ostalog, posjetiti austrijski Parlament i bečku Gradsku vijećnicu, Muzej Grada Beča, Muzej povijesti umjetnosti, Prirodoslovno-povijesni muzej, Tehnički i Vojnopovijesni muzej, dvorce Schönbrunn  i Belvedere, Kursalon poznat po Straussovim koncertima, koji već godinama uspješno vodi Hrvat Josip Šušnjara, bečku katedralu sv. Stjepana i brojne druge turističke atrakcije u Beču i izvan njega, kao primjerice Wachau uz rijeku Dunav, Klosterneuburg, Göttweig i Melk, austrijsko kulturno blago pod zaštitom UNESCO-a.

Do sada je kroz Napretkovu ljetnu akademiju koju organizira njegova bečka podružnica preko Fonda za stipendiranje Fra Ivan Franjo Jukić, prošlo oko 440 studenata i maturanata. - Hvala svim sponzorima bez čije pomoći ne bi mogli organizirati učenje njemačkog jezika u Beču - rekao je Zloušić istaknuvši kako ovaj zahtjevni projekt podupiru i austrijsko savezno Ministarstvo za europske i međunarodne poslove, Ministarstvo za obrazovanje i žene, Grad Beč, Pokrajinska vlada Donje Austrije, austrijska Gospodarska komora te austrijske tvrtke i kompanije Erste Group, GÖD, Herz, Novomatic, STRABAG, NÖ, Henkel, bečki Kursalon i hrvatske obitelji Keglević i Kaleb.

Oduševljeni organizacijom

Polaznici Akademije, Janja Konjevod, studentica medicine iz Zagreba i zagrebačka gimnazijalka Barbara Mikuc, kao i Barbara Martinović, apsolventica povijesti umjetnosti iz Mostara i maturant Mario Ilić iz Tuzle te Sarajlija Marko Vuković, student bio kemije na Bostonskom sveučilištu rekli su za Večernji list da su "oduševljeni odličnom organizacijom Akademije“ i ljepotama Beča i okolice te prijateljstvima koje su stekli tijekom učenja njemačkog jezika u austrijskom glavnom gradu.

Svima im je zajedničko i to, da su istakli kako se učenjem njemačkog jezika žele pripremiti za eventualno studiranje ili daljnje obrazovno usavršavanje u inozemstvu, u slučaju da im to ne pođe za rukom u njihovim domovinama, ali i upoznati druge kulture.

>>U Beču u tijeku Napretkova 15. ljetna akademija njemačkog jezika

>>U Beču počela Napretkova 14. ljetna akademija njemačkog jezika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije