UPISAO NOVI RAZRED

Roditelji nezadovoljni zbog nasilnog učenika u školi: 'Ovo nije prosvjed protiv djeteta, već sustava'

Zagreb: Prosvjed roditelja zbog problematičnog učenika prebačenog u OŠ Savski Gaj
Sanjin Strukic/PIXSELL
04.10.2024.
u 15:42

Dolaskom u Osnovnu školu u Novom Zagrebu dječaku je dodjeljen pomoćnik isključivo zbog socijalizacije, i to pomoćnik socijalni pedagog - a on se od učenika ne smije odvojiti, niti smije dopustiti ikakav incident

- Ovo nije prosvjed protiv djeteta, dotičnog učenika, već sustava koji ne reagira i nikome ne pomaže - poručili su danas roditelji učenika četvrtog razreda zagrebačke Osnovne škole u Novom Zagrebu prosvjedujući pred školom jer je u njihov razred prije tri dana upisan problematičan dječak. Onaj zbog kojeg je u prošloj školskoj godini ispisan cijeli jedan razred zagrebačke Osnovne škole na Kaptolu, čija djeca više nisu mogla trpiti, kako su to tada posvjedočili roditelji i psihičko i fizičko i seksualno nasilje tada devetogodišnjeg dječaka nad ostalim učenicima u razredu. 

I dok su roditelji iz OŠ na Kaptolu angažirali odvjetnicu, pa na kraju ispisali djecu iz škole, roditelji učenika novog razreda novozagrebačke OŠ odlučili su se na prosvjed. Štoviše šaljući si međusobno poruke pozivaju roditelje učenika svih razreda cijele škole da u ponedjeljak svoju djecu ne šalju na nastavu zbog nasilnog dječaka IV. razreda koji je u Osnovnu školu u Novom Zagrebu stigao prije samo tri dana. I dok neki tvrde da je u tih tri dana već izbio incident kojeg je inicirao nasilni dječak, drugi poručuju - roditelji su sami shvatili koga su dobili u razred i odlučili odmah podići buru, prije nego li se učeniku koji po svim pričama roditelja ima problem u ponašanju uopće pružila ikakva šansa da se nauči ponašanju u razredu i socijalizira. A šansa za devetogodišnjeg dječaka jest upravo u činjenici, da je bez obzira što, kako je Večernji list doznao, nema medicinski utvrđene poremećaje, prelazak u novu školu, dakle Osnovnu školu u Novom Zagrebu uvjetovan prisutnim asistentom, točnije pomoćnikom u nastavi.

Dakle dolaskom u Osnovnu školu u Novom Zagrebu dječaku je dodjeljen pomoćnik isključivo zbog socijalizacije, i to pomoćnik socijalni pedagog - a on se od učenika ne smije odvojiti, niti smije dopustiti ikakav incident. U cijeli slučaj s nasilnim devetogodišnjakom, nakon nemilih događaja u kaptolskoj osnovnoj školi, u kojoj su roditelji najprije morali angažirati odvjetnike, pa na kraju ispisati svoju djecu iz škole, uključile su se sve službe - i Agencija za odgoj i obrazovanje, gradski ured za obrazovanje, Ministarstvo obrazovanja, a u obitelji je po neslužbenim informacijama postupao i Centar za socijalnu skrb. Prema dosadašnjim sličnim incidentima, kojih u hrvatskim školama nije nedostajalo, upravo je postupanje Centra za socijalnu skrb u obitelji ključno kako bi se detektirao uzrok ponašanja djeteta, dok se obrazovne ustanove nažalost moraju nositi s posljedicama neusvojena i nasilna ponašanja djece. S tadašnjim radom uključenih službi u navedeni slučaj nasilnog učenika, koje su, kako doznajemo s roditeljima dječaka odlučili o novoj školi devetogodišnjaka, bilo je i upoznato i vodstvo Osnovne škole u Novom Zagrebu i jasno je utvrđeno da će po dolasku učenika na nastavu, stručna služba škole sa savjetnicima Agencije za znanost, odgoj i obrazovanje pripremiti prelazak i pratiti socijalizaciju učenika u novoj sredini - jedan od tih poteza jest i već dodjeljeni asistent koji je s učenikom na nastavi.

Koliko god nasilan učenik bio upravo konstantni nadzor, prisutnost asistenta u njegovoj neposrednoj blizini dakle učionici, i veći pritisak socijalnih službi za bolju suradljivost roditelja nasilnog učenika s obrazovnom ustanovom najveće su iskazane mjere koje su se mogle iskazati spomenutom dječaku. - Dok god se situacija ne riješi kako bi svi bili zadovoljni, odlučili smo da do daljnjega nećemo pustiti djecu u školu.- zaključili su roditelji novog razreda u koji je upisan spomenuti dječak. O cijeloj se situaciji oglasilo i Ministarstvo obrazovanja, koje poručuje kako u cijelom slučaju stoji na raspolaganju školi za svu dodatnu pomoć koju ih škola zatraži, te potvrdilo da ova tri dana učenik uz sebe ima prisutnog asistrenta. - Ministarstvu obrazovanja na prvom mjestu uvijek je interes djeteta i njegovo pravo na obrazovanje. Nadalje, učeniku je osiguran i pomoćnik u nastavi, a škola ima ekipiranu stručnu službu koja je iznimno važna u ovakvim situacijama. - kazali su.

POVEZANI ČLANCI:

GALERIJA Nezapamćeni prizori u BiH: Jablanica u ruševinama, odroni i poplave uništili ceste i kuće

Zagreb: Prosvjed roditelja zbog problematičnog učenika prebačenog u OŠ Savski Gaj
1/22
Ključne riječi

Komentara 9

Avatar film
film
16:19 04.10.2024.

sigurno je iz dobre obitelji...

HR
hrza
17:11 04.10.2024.

Dajte ga meni na selo pa će bit bolji od svih djaka u školi.

NK
Najam krova
17:05 04.10.2024.

Mali rasturio jednu školu, mali će rasturiti i drugu školu. Institucije i država ne funkcioniraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije