Tvrtka Yuriya Kosyuka

Ukrajinci najavili novo ulaganje u Hrvatskoj: Grade tvornicu za 40 milijuna eura, zapošljavat će 200 ljudi

Delegacija MHP-a predvođena Yuriyem Kosyukom na sastanku s predstavnicima Vlade RH i premijerom Andrejom Plenkovićem
Foto: MHP
1/4
28.08.2024.
u 18:05

Proizvodni pogon kojim će upravljati nova kompanija MHP Pet Food osnovana u Hrvatskoj počet će s radom 2026. godine, vrijednost ukupne investicije je 40 milijuna eura, a otvorit će 200 novih radnih mjesta

MHP, međunarodna prehrambena i agrotehnološka kompanija koja ima više od 32.000 zaposlenika i svoje proizvode izvozi u više od 70 zemalja diljem svijeta, u Hrvatsku je od 2019. godine, od kada je prisutna na tržištu kroz vlasništvo nad Perutninom Ptuj i PP Pipo Čakovec, ukupno investirala 44,5 milijuna eura. Predstavnici MHP-a na čelu s Yuriyem Kosyukom, osnivačem i glavnim izvršnim direktorom MHP-a prezentirali su dosadašnje investicije kompanije u Hrvatsku predstavnicima Vlade RH na čelu s Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Vlade RH te su pritom potvrdili zainteresiranost za nastavak investicija u podizanje kapaciteta domaće poljoprivrede i prehrambene industrije te jačanje održivosti proizvodnje hrane u zemlji, priopćili su iz te kompanije.

Tvrde kako su ove godine dodatno pojačali investicije u Hrvatsku. Preuzeta je kompanija Toni, jedna od vodećih domaćih tvrtki u području otkupa, sušenja i skladištenja žitarica, a MHP je Hrvatsku odabrao i za otvaranje potpuno novog proizvodnog pogona za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. 

- Proizvodni pogon kojim će upravljati nova kompanija MHP Pet Food osnovana u Hrvatskoj počet će s radom 2026. godine, vrijednost ukupne investicije je 40 milijuna eura, a otvorit će 200 novih radnih mjesta. Proizvodni pogon će biti smješten u blizini Zagreba, nedaleko od postojećih pogona u vlasništvu Perutnine Ptuj koji će osiguravati kvalitetnu sirovinu za preradu. MHP u prvoj fazi planira proizvoditi 20.000 tona mokre hrane za ljubimce, a nakon toga povećati kapacitet na 35.000 tona godišnje od 2028. -ističu. Ovaj pogon bit će prvi takav pogon za proizvodnju mokre hrane za ljubimce u Hrvatskoj, a bit će opremljen najmodernijom tehnologijom s visokom razinom automatizacije i najvišim standardima kvalitete. Iz MHP-a napominju kako je to važan novi korak u vertikalnoj integraciji proizvodnje, u čemu vide i veliku mogućnost za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

- Ukrajina i Hrvatska imaju ratno iskustvo, hrvatski narod podržava i pomaže Ukrajince u ratu protiv ruske agresije i Ukrajinci su zahvalni na tome. Ukrajinski i hrvatski narod dijele iste vrijednosti, zato je MHP kao tvrtka ukrajinskog duha i međunarodnih razmjera investirala i želi nastaviti investirati u Hrvatsku - izjavio je Yuriy Kosyuk, osnivač i glavni izvršni direktor MHP-a.

Iz kompanije ističu kako u Hrvatskoj razvijaju i projekt proizvodnje pilića na području Siska koji ima potencijal gospodarski potaknuti to područje zemlje i povećati izvozni kapacitet domaće prehrambene industrije. - Prema iskustvu kompanije MHP, takvi projekti značajno doprinose pozitivnim promjenama u gospodarstvu regije u kojoj se razvijaju - poručili su.

MHP kao međunarodna prehrambena i agrotehnološka kompanija posluje u sektorima poljoprivrede, proizvodnje hrane i maloprodaje, s proizvodnim pogonima u Ukrajini i na Balkanu, kao i podružnicama u Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, UAE, Saudijskoj Arabiji i člancama EU. Zapošljava više od 32.000 ljudi u Ukrajini i inozemstvu i prema Forbesu je rangiran među 10 najboljih poslodavaca u Ukrajini. Izvozi proizvode u više od 70 zemalja svijeta te upravlja s 360.000 hektara zemljišta u 12 regija u Ukrajini. 

Komentara 19

Avatar pendreck
pendreck
19:25 28.08.2024.

Bravo! Slava Ukrajini!

Avatar Šiljo
Šiljo
22:04 28.08.2024.

Sta kaze Zoran na ovo)

AN
antonelić
10:05 29.08.2024.

pitam se koliko je od tih 40 miliona dobio od habeora i ebrd-a ... a plenkiju je najvažnije da neka provizijica uleti zločinačkoj udruzi ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije