Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
formiraju vlastiti bataljun

Rusi regrutiraju Srbe za borbu u Ukrajini: 'Sve je išlo brzo, u jednom danu sam postao vojnik Rusije'

Srbi u Ukrajini
telegram
19.10.2023.
u 12:12

Za sada nas ima oko 60-70 ljudi, rekao je jedan od Srba na popisu, koji je također u rujnu doputovao iz Srbije u Moskvu, dodajući da je potpisao za “106. desantnu diviziju”

Temeljem razgovora s nekoliko srpskih državljana koji su se otišli boriti na ruskoj strani u Ukrajinu te procurjelog popisa s imenima 13 regrutiranih Srba, britanski Guardian tvrdi da su ruski dužnosnici izgleda planirali regrutirati stotine srpskih državljana kako bi pojačali vojsku.

Tako donose primjer Branka koji se početkom rujna ukrcao na direktan let iz Beograda za Moskvu te je, nakon nekoliko dana u ruskoj prijestolnici, s još trojicom srpskih državljana prevezen u vojni regrutni centar u Krasnogorsku, gradu na periferiji Moskve, gdje je grupa potpisala ugovor s ruskom vojskom.

“Sve je išlo jako brzo; u jednom sam danu postao vojnik Rusije... Sada čekam da me pošalju u Ukrajinu”, rekao je Branko u SMS-u na Telegramu, tražeći anonimnost kako bi mogao slobodno govoriti.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela niz zakona kako bi privukla strane državljane da se pridruže svojim redovima, podsjeća Guardian. Vladimir Putin je na sigurnosnom sastanku nedugo nakon što su njegove trupe izvršile invaziju na Ukrajinu, rekao da bi Kremlj trebao pomoći ljudima iz inozemstva koji se planiraju boriti na strani Rusije.

VEZANI ČLANCI: 

Od tada je ruski čelnik potpisao naredbu kojom se smanjuje minimalna duljina ugovorne vojne službe za strance s pet na jednu godinu i ponudio ubrzanu akciju novačenja neruskim borcima.

Srbija, kandidat za pristupanje EU-u od 2012., borila se da uravnoteži povijesno bliske veze s Rusijom i težnje za integracijom s Europom, a napetosti su pogoršane ratom u Ukrajini, s mnogim Srbima koji simpatiziraju Rusiju. Proruski osjećaji posebno su visoki među srbijanskim ultranacionalističkim skupinama, koje su od početka rata u Ukrajini organizirale niz promoskovskih skupova.

Iako se čini da broj Srba koji su do sada unovačeni nije dovoljno značajan da bi napravio opipljivu razliku na bojnom polju, akcije Moskve riskiraju zatezanje njezinih odnosa sa Srbijom, jednim od njezinih rijetkih saveznika na zapadu.

Predvodnik srpske sheme novačenja, plana za koji se činilo da je osmišljen tijekom ljeta, bio je Davor Savičić, Srbin koji je proveo godine boreći se u sklopu prvog ruskog upada u Ukrajinu 2014. godine. Savičića se povezuje i s paravojnom skupinom Wagner. Novinska kuća Fontanka objavila je da se on ranije borio u Siriji s Wagnerom. Dva izvora bliska paravojnoj skupini Guardianu su potvrdila Savičićev prethodni angažman.

U intervjuu 21. kolovoza s istaknutim prokremaljski TV voditeljem Vladimirom Solovjovom, Savičić je otvoreno govorio o tome kako je postavljen na čelo jedinice srpskih državljana u Ukrajini.

VEZANI ČLANCI: 

“Sada službeno potpisujemo ugovor s ruskim ministarstvom obrane. Vojnici prolaze kroz Krasnogorski vojni ured za registraciju i novačenje”, rekao je, opisujući detalje koji su se slagali s Brankovim regrutacijskim računom. Nakon dodatne obuke dečki se upućuju na smjer Lugansk”, dodao je Savičić govoreći o istočnoj Ukrajini koja je jedna od Putinovih ključnih meta.

Uz Savičića je tijekom intervjua sjedio još jedan Srbin, Dejan Berić, koji je rekao Solovjovu da su se srpski borci prijavili u sastav ruske 106. zračno-desantne divizije.

“Kada je Vladimir Vladimirovič [Putin] dopustio strancima da dođu, napravio sam plan kako će to sve funkcionirati i obratio se svom generalu”, rekao je Berić pokazujući na Savičića. “Dolaze momci, mi ih upoznajemo, oni odmah odlaze u vojno-prijavni ured i potpisuju ugovor.

“Većina stranih dobrovoljaca u ruskoj vojsci je iz Srbije”, dodao je. Čini se da ruski dužnosnici blisko koordiniraju taj proces.

Berić, mršavi muškarac duge crne kose, ranije je davao intervjue ruskim državnim medijima u kojima je opisivao kako se borio u sastavu proruske samoproglašene Narodne Republike Donjeck u Ukrajini od 2014. godine.

Služba BBC-ja na ruskom jeziku, koja je prošlog tjedna prva izvijestila o srpskoj shemi novačenja, objavila je da je došla u posjed privatne snimke sastanka između Savičića i neimenovanih dužnosnika u Moskvi, na kojoj je Savičić rekao da planira regrutirati do 1.000 Srba koji bi formirali vlastiti bataljun u sastavu 106. zrakoplovno-desantne divizije. Rusko ministarstvo obrane nije bilo odmah dostupno za komentar, a točan broj Srba koji su potpisali ugovor s ruskom vojskom ostaje nejasan.

Orden Respubliki, antiratna ruska skupina zviždača, podijelila je s Guardianom popis na kojem se nalazi 13 Srba koji su se navodno prijavili u rusku vojsku od rujna. Dvojica od 13 muškaraca imenovanih na popisu, uključujući Branka, odgovorili su na zahtjev Guardiana za komentar.

“Za sada nas ima oko 60-70 ljudi”, rekao je jedan od Srba na popisu, koji je također u rujnu doputovao iz Srbije u Moskvu, dodajući da je potpisao za “106. desantnu diviziju”.

Čovjek je rekao da se odlučio pridružiti ruskoj vojsci iz “ideoloških razloga”, te da su unosne vojne isplate imale “sporednu ulogu”.

Pokret regrutiranja riskira poticanje napetosti između Moskve i Beograda. Prošlog siječnja srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bijesno je reagirao na nacionalnoj TV nakon ruskog video snimka za koji se tvrdilo da prikazuje srpske dragovoljce kako se bore zajedno s Wagnerovim trupama u Ukrajini.

“Zašto vi iz Wagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate da je to protiv naših pravila?” – rekoa je Vučić govoreći o zakonu koji Srbima zabranjuje sudjelovanje u sukobima u inozemstvu. Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević također je upozorio Srbe da ne idu u ruske redove, a od tada je procesuirano više od dvadeset srpskih nacionalista.

Viktor Zaplatin, ruski ratni veteran koji je regrutirao srpske dobrovoljce u borbama uz proruske snage u Ukrajini 2014., rekao je tada da su srbijanske vlasti oštro udarile borce koji su odlazili u Rusiju.

“Rizici od kaznenog progona za one koji su otišli u Rusiju i vratili se u Srbiju su vrlo visoki”, rekao je Zaplatin. “U Rusiji je uvijek bilo dobrovoljaca iz Srbije. To znači da sada tamo ima volontera, ali broj i u kojem svojstvu oni sudjeluju i služe je organizacijska tajna.

VIDEO Unatoč velikim gubicima ruska pjesadija nastavlja napade na utvrđene ukrajinske  položaje

Ključne riječi

Komentara 5

KR
Krug
13:00 19.10.2023.

Ovi u Srbiji makar imaju zakon da ljudi ne sudjeluju u tuđim ratovima. Eto neki dan objavili da je hrvatski državljanin umro na bojitu Ukrajini

DU
Deleted user
15:39 19.10.2023.

Kaj rusima fali kuhara..??

Avatar Barba
Barba
12:41 19.10.2023.

Včić iznenađen i uvrijeđen. Možeš misliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije