Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTIN PRIJETI ESKALACIJOM RATA

Rusija bi drugima mogla dati dalekometno oružje za napad na Zapad: 'Dovest će nas do vrlo ozbiljnih problema'

Russian incumbent President Putin speaks after polling stations closed, in Moscow
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/5
06.06.2024.
u 08:15

Ruski predsjednik je kazao da bi Moskva mogla poduzeti "asimetrične korake", odnosno opskrbiti druge zemlje oružjem dugog dometa kako bi gađale ciljeve u zemljama koje Ukrajini isporučuju oružje za gađanje Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Njemačku da bi korištenje njemačkog oružja za ciljanje ciljeva u Rusiji bio "opasan korak" u narušavanju odnosa između Berlina i Moskve. Dodao je da Rusija, poput Zapada, može drugima osigurati oružje različitog dometa kako bi gađali zapadne ciljeve.

Takvi potezi Zapada, kaže Putin, dodatno će potkopati međunarodnu sigurnost i mogu dovesti do "vrlo ozbiljnih problema". "To bi također moglo značiti njihovu izravnu upletenost u rat protiv Ruske Federacije, a mi zadržavamo pravo uzvratiti istom mjerom."

Ruski predsjednik je precizirao da bi Moskva mogla poduzeti "asimetrične korake", odnosno opskrbiti druge zemlje oružjem dugog dometa kako bi gađale ciljeve u zemljama koje Ukrajini isporučuju oružje za gađanje Rusije. "Ako oni misle da je moguće isporučiti takvo oružje u ratnu zonu kako bi napadali naš teritorij i stvarali nam probleme, zašto onda ne bismo imali pravo isto oružje davati drugim regijama svijeta, odakle mogu li se koristiti za napade na osjetljive mete zemalja koje čine isto Rusiji?" rekao je Putin.

Njemačka se nedavno pridružila SAD-u u odobravanju Ukrajine da gađa ruski teritorij dalekometnim oružjem iz te zemlje. Također, isporuka njemačkih tenkova Ukrajini šokirala je mnoge u Rusiji. "Ako koriste rakete za ciljanje ciljeva u Rusiji, to će potpuno uništiti njemačko-ruske odnose", zaključio je Putin.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajina je posljednjih dana koristila američko oružje za izvođenje napada unutar Rusije, rekao je za AP senator i dužnosnik upoznat sa situacijom. Američko oružje, kako prenosi AP, korišteno je za gađanje ruskih ciljeva samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden dao zeleno svjetlo za to - pod uvjetom da se koristi samo u obrani Harkova.

Dužnosnici koji su razgovarali s AP-om govorili su pod uvjetom anonimnosti. Republikanski senator Mike Rounds iz Južne Dakote, član Senatskog odbora za oružane snage, potvrdio je da je korišteno američko oružje, ali nije rekao kako je došao do te informacije. Bidenova direktiva podrazumijeva ograničenu upotrebu američkog oružja u napadu na ruske snage, što znači da je uporaba dalekometnih projektila i drugog oružja u napadima na Rusiju i dalje zabranjena.

Dok su napredovale u regiji Harkova, ruske snage su iskoristile činjenicu da je američka vojna pomoć stigla kasnije od očekivanog. Također, neadekvatan tempo vojne proizvodnje u zapadnoeuropskim zemljama usporio je ključne isporuke oružja Ukrajini. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da ne može potvrditi da je Ukrajina upotrijebila oružje za napad na ruske ciljeve. Prema izvješću Instituta za ratne studije, ukrajinske snage vjerojatno su pogodile ruske mete u Belgorodu američkim raketnim sustavom visoke mobilnosti (HIMARS), s prve crte u Harkovu.

Rounds je rekao da se slaže s Bidenovom odlukom da upotrijebi američko oružje u napadima na ciljeve u Rusiji, u ograničenom broju slučajeva. "Nemam problema s Ukrajinom koja koristi topništvo koje mi imamo, kako bi mogla poraziti neprijatelja prije nego što mu on nanese veću štetu ", kaže senator.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

Russian incumbent President Putin speaks after polling stations closed, in Moscow
1/29

Komentara 11

DI
Digger
11:41 06.06.2024.

svaki dan je sve ludji.u tome je problem svijeta.

DI
Digger
12:22 06.06.2024.

kako je lud dace ga onom diktatoru Sj. Koreje i Iranu da sve ide malo brze kad zapale megakrematorij. rezultat garantiran.

ST
starigrad
12:12 06.06.2024.

A on je dosao u Ukrajinu prodavati med!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije