RAT U EUROPI

Ukrajina nezadovoljna deklaracijom G20: Zahvalni smo svima koji su htjeli odvažnije formulacije

A military exercise of Ukrainian tank crews in North Ukraine
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.09.2023.
u 17:38

Zelenski je rekao da bi se pritisak na Moskvu trebao usredotočiti na energetski sektor Rusije, njezin pristup mikroelektronici i financijski sektor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da su saveznici njegove zemlje stali sa sankcijama Rusiji i pozvao je na obnovu napora za uvođenje daljnjih kaznenih mjera Moskvi. On je priznao da Rusija usporava ukrajinsku protuofenzivu, okrivljujući "sporost" zapadnih isporuka oružja, te je pozvao na isporuku oružja dugog dometa Kijevu, kao i nove sankcije protiv Moskve.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

17:38 - Dijelovi nove bespilotne letjelice, slične onima koje koristi ruska vojska, pronađeni su na rumunjskom tlu, priopćilo je u subotu rumunjsko ministarstvo obrane, a predsjednik Klaus Iohannis rekao je da to ukazuje da je došlo do neprihvatljive povrede rumunjskog zračnog prostora.

U priopćenju Iohannis je rekao da je obavijestio glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o dijelovima drona - drugog koji se srušio na rumunjski teritorij ovaj tjedan - i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost saveza s Rumunjskom.

"Identifikacija novih fragmenata drona na teritoriju Rumunjske u blizini granice s Ukrajinom ... ukazuje na neprihvatljivu povredu zračnog prostora Rumunjske, države članice NATO-a, sa stvarnim rizicima za sigurnost rumunjskih građana u tom području, “ rekao je Iohannis. 

Rusija je u posljednjih nekoliko dana više puta napala ukrajinske luke na Dunavu - Reni, Izmail i Kiliju. One se nalaze manje od 500 metara od rumunjskog teritorija i u vidokrugu su stanovnika rumunjskih gradova s druge strane rijeke. U ponedjeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumunjsku, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua.

Ukrajina je prva objavila informaciju, no Rumunjska je to odmah demantirala. Kasnije je priznala da su na njezinu teritoriju pronađeni dijelovi drona. NATO je tada procijenio da se radi o incidentu, a ne o namjeri Rusije.

Oko 27.000 ljudi živi u 32 sela u rijetko naseljenoj delti Dunava.


17:32 - Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je objavilo da zajednička deklaracija zemalja članica grupe G20 "nije ništa čime bi se mogle ponositi" te ih je kritiziralo jer u njoj ne spominju izrijekom Rusiju. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko objavio je snimku zaslona dijela zajedničke deklaracije.

Neki su dijelovi teksta precrtani crvenom bojom i ispravljeni, a taj tekst odražava ukrajinski stav po kojemu je ta zemlja žrtva ničim izazvane ruske agresije.

GALERIJA Posljedice ruskog raketiranja Černihiva

A military exercise of Ukrainian tank crews in North Ukraine
1/17

"U potpunosti je jasno da bi sudjelovanje ukrajinske strane na sastanku G20 sudionicima omogućilo bolje razumijevanje situacije", napisao je na Facebooku.

Unatoč razočaranju ukupnim tekstom članica G20, Nikolenko je zahvalio ukrajinskim saveznicama koje su odradile svoj dio posla da bi unaprijedile ukrajinsko stajalište u deklaraciji. "Ukrajina je zahvalna svim partnerima koji su pokušali u tekst unijeti odvažnije formulacije."


16:34 - Čelnici zemalja članica grupe G20 osudili su u subotu "upotrebu sile" u Ukrajini čiji je cilj teritorijalno osvajanje, no pritom nisu izrijekom spomenuli Rusiju, stoji u deklaraciji usvojenoj na kraju samita. "Kada je posrijedi rat u Ukrajini, sukladno Povelji UN-a sve se države moraju suzdržati od toga da pribjegavaju prijetnjama ili upotrebi sile da bi pokušale osvojiti određene teritorije, a na štetu teritorijalnog integriteta i političkog suvereniteta bilo koje države", zaključili su predstavnici zemalja G20.

No u tekstu se eksplicitno ne spominje ruska "agresija" u Ukrajini, izraz koji je korišten 2022. za vrijeme održavanja prethodnog samita G20 na Baliju. Tada je u rezoluciji Vijeća sigurnosti stajalo da se "najoštrije osuđuje agresija koju je protiv Ukrajine počinila Ruska Federacija”.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pozdravio je ovakvu formulaciju teksta deklaracije. "S našeg stajališta ovo je vrlo dobar posao", rekao je novinarima.

POVEZANI ČLANCI:

U deklaraciji je posebno istaknuto načelo po kojemu je upotreba nuklearnog oružja "nedopustiva", a "pravedan mir mora se temeljiti na načelima Povelje Ujedinjenih naroda, posebno na načelima suvereniteta i teritorijalnog integriteta", dodao je, kazavši i da "napadi na civilnu infrastrukturu moraju prestati."

Indija, koja je domaćin samita G20 nastojala je pronaći ravnotežu između svoga tradicionalnog savezništva s Rusijom, iz koje New Delhi uvozi najveću količinu oružja, i svojega članstva u "četvorci", kojoj pripada, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Japanom i Australijom.

Čelnici 20 najmoćnijih svjetskih gospodarstava u subotu su započeli godišnji samit u New Delhiju davanjem stalnoga članstva Afričkoj uniji u nastojanju da G20 postane reprezentativniji. No blok je ostao duboko podijeljen u pogledu rata u Ukrajini, pri čemu se zapadne zemlje zauzimaju za oštru osudu Rusije, a ostale zahtijevaju da se skupina usredotoči na šira gospodarska pitanja.


12:41 - Europska unija kritizirala je Rusiju zbog njezina "cinizma" u povlačenju iz crnomorskog sporazuma o žitu, rekavši da je ponuda milijun tona žita afričkim zemljama "parodija velikodušnosti". U govoru na godišnjem samitu G20 u New Delhiju, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je sporazumom o žitu količina isporučena ugroženim zemljama više od 30 puta veća od količine koju je Africi ponudila Rusija.

"I kakav cinizam... niste to prihvatili", rekao je Michel u komentarima koji su se odnosili na dogovor o žitu, a koji su upućeni ruskom predstavniku na samitu, moskovskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

“Ne samo da ste se odlučili povući iz ovog sporazuma o Crnom moru, nego u isto vrijeme napadate lučku infrastrukturu”, rekao je.

Blokirate luke koje imaju izlaz na Crno more, pa čak i na Dunav.

Rusija je napustila sporazum u srpnju, godinu dana nakon što su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njezin vlastiti izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama i da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u ugrožene zemlje.

“Da uvreda bude veća, Rusija nudi milijun tona žitarica afričkim zemljama u parodiji velikodušnosti”, rekao je Michel.

"Kakav cinizam i prijezir prema afričkim zemljama", rekao je, dodajući da je crnomorski sporazum do sada omogućio izvoz od više od 30 milijuna tona, uglavnom u najugroženije zemlje. U Moskvi je Kremlj rekao da ostaje pri svojim uvjetima za povratak na sporazum.


12:36 - Čelnici 20 najmoćnijih svjetskih gospodarstava počeli su u subotu godišnji samit u New Delhiju davanjem stalnog članstva Afričkoj uniji u nastojanju da G20 postane reprezentativniji. No, blok je ostao duboko podijeljen oko rata u Ukrajini, pri čemu se zapadne zemlje zauzimaju za oštru osudu Rusije, dok druge zahtijevaju da se skupina usredotoči na šira gospodarska pitanja.

Pregovarači zemalja G20 danima se bore u svrhu dogovora o jeziku zbog razlika oko ukrajinskog rata, nadajući se da će pridobiti Rusiju za izradu onoga što se zove Deklaracija čelnika. Rusiju predstavlja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a on je rekao da će blokirati konačnu deklaraciju ako ne odražava stajalište Moskve o Ukrajini i drugim krizama.

Jedan izvor rekao je Reutersu da zajednička deklaracija može, ali i ne mora postići jednoglasan dogovor. Mogao bi sadržavati različite stavke u kojima se navode stajališta različitih zemalja. Ili može zabilježiti slaganje i neslaganje u jednom stavku. Prema drugom visokom izvoru u jednoj od zemalja G20, stavak o ratu protiv Ukrajine dogovorile su zapadne zemlje i poslale Rusiji na njezino mišljenje. Dužnosnik je rekao da bi Rusija mogla prihvatiti stajališta zapadnih zemalja i iznijeti svoje neslaganje kao dio izjave.

U slučaju izostanka dogovora, Indija će morati izdati izjavu predsjedatelja, što bi značilo da G20 prvi put u 20 godina samita neće imati deklaraciju.

Deklaracija čelnika je "daleko najbolji način da se zabilježi ono što je dogovoreno, tako da u budućnosti vanjske strane mogu ​​zemlje pozivati na odgovornost i tako da državni sustavi znaju što su njihovi čelnici potpisali i što im je potrebno činiti", rekao je Creon Butler, direktor programa za globalno gospodarstvo i financije u londonskom Chatham Houseu.


08:15 - Ruska vojska granatirala je sedam naselja na granici Sumske oblasti 8. rujna, uzrokujući 61 eksploziju i ranivši dva civila, prenosi The Kyiv Independent.

Granatiranjem u naselju Khotin ozlijeđen je jedan stanovnik i oštećen lokalni Dom kulture. U Bilopilliji je topovska artiljerijska paljba ranila jednog civila koji je morao biti hospitaliziran. U drugim je mjestima oštećen niz kuća. 

VEZANI ČLANCI:


08:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da su saveznici njegove zemlje stali sa sankcijama Rusiji i pozvao je na obnovu napora za uvođenje daljnjih kaznenih mjera Moskvi. On je priznao da Rusija usporava ukrajinsku protuofenzivu, okrivljujući "sporost" zapadnih isporuka oružja, te je pozvao na isporuku oružja dugog dometa Kijevu, kao i nove sankcije protiv Moskve. Ukrajinski predsjednik također je naglasio da je vrijeme protiv Ukrajine, pri čemu Rusija računa na pobjedu republikanaca na predsjedničkim izborima 2024. kako bi oslabila američku potporu Kijevu.

"U ovom trenutku vidimo predugu stanku naših partnera u smislu sankcija", rekao je u svom večernjem video obraćanju. "I vrlo aktivne ruske pokušaje izbjegavanja sankcija."

Zelenski je rekao da bi se pritisak na Moskvu trebao usredotočiti na energetski sektor Rusije, njezin pristup mikroelektronici i financijski sektor. "Tri su prioriteta: daljnje sankcije protiv ruskog energetskog sektora, stvarna ograničenja opskrbe čipova i mikroelektronike koji idu teroristima i nastavak blokade ruskog financijskog sektora", rekao je.

"Ofenziva svjetskih sankcija mora se nastaviti."

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko ranije je rekao da je Ukrajina odbacila svaku sugestiju o ublažavanju sankcija protiv Rusije u sklopu napora da se obnovi sporazum koji podržava UN o prijevozu žitarica preko Crnog mora. "Ublažavanje dijela režima sankcija protiv Rusije u zamjenu za obnovu sporazuma o žitu bila bi pobjeda ruske prehrambene ucjene i poziv Moskvi na nove valove ucjena", napisao je Nikolenko na Facebooku. 

VIDEO 69 tona težak Challenger u plamenu: Ukrajinci objavili snimku, uništen prvi takav tenk

Komentara 65

AL
albatros
12:00 09.09.2023.

"Posljednjih dana Armenija je poduzela niz neprijateljskih koraka, uključujući pokretanje procesa ratifikacije Rimskog statuta, humanitarnu pomoć Kijevu, kao i provođenje vojnih vježbi na teritoriju Armenije uz sudjelovanje SAD-a", - MVP Rusije...znači suverena Armenija poduzela je "neprijateljski korak" kao što je slanje humanitarne pomoći Ukrajini?!? ruskoj logici je najbliže nazzi razmišljanje

AL
albatros
11:57 09.09.2023.

Na ruskim pseudo-izborima u okupiranim regijama Ukrajine, prema ruskim podacima samo 3 minute nakon otvaranja birališta u regiji Herson već je "glasalo" 53% birača, DPR - 45%, itd. Ruska farsa na svom vrhuncu

Avatar pravo.i.pravda
pravo.i.pravda
11:51 09.09.2023.

bjeloruska promatračka skupina Hajun izvijestila je da rusija povlači gotovo sve vojne zrakoplove iz Bjelorusije ostavivši za sobom samo jedan jurišni avion Su-25, Kakva panika kod rusa. vidi se da gube rat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije