Sporni izbori u Venezueli

SAD priznao Madurova protukandidata kao pobjednika: 'S obzirom na dokaze, jasno je...'

Venezuelans in Colombia during Presidential Elections
Foto: Cristian Bayona
1/3
02.08.2024.
u 09:56

Izbori u Venezueli izazvali su spor oko rezultata, a izbili su i prosvjedi, jer je Izborno vijeće Venezuele proglasilo Madura pobjednikom s 51 posto glasova

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak navečer priznale oporbenog kandidata Edmunda Gonzaleza pobjednikom spornih izbora u Venezueli, time odbacujući tvrdnje Nicolasa Madura o pobjedi, prenosi 24sata

"S obzirom na prevladavajuće dokaze, jasno je Sjedinjenim Državama i, što je najvažnije, venezuelskom narodu da je Edmundo Gonzalez Urrutia osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Venezueli 28. srpnja", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak.

Izbori u Venezueli izazvali su spor oko rezultata, a izbili su i prosvjedi, jer je Izborno vijeće Venezuele proglasilo Madura pobjednikom s 51 posto glasova, ali oporba tvrdi da zbroj od oko 90 posto glasova pokazuje da je Gonzalez dobio dvostruko veću podršku od sadašnjeg predsjednika Madura. 

Oporba je objavila detaljne zbrojeve glasova na internetskim stranicama dostupnim javnosti, a s druge strane, vlada do sada nije podijelila nikakve informacije osim ukupnog broja glasova za svakog kandidata.

VEZANI ČLANCI:

U izjavi Antonya Blinkena nije bilo prijetnji mogućim sankcijama, ali je najavljena moguća "kaznena akcija", a Reuters je u utorak izvijestio da Washington razmatra nove sankcije nakon spornih izbora.

 

GALERIJA Vatrogasci se i dalje borbe s požarima u Dalmaciji: U noći gorjelo iznad Trogira

Venezuelans in Colombia during Presidential Elections
1/70
Ključne riječi

Komentara 2

D1
Dinamo 1982
13:38 03.08.2024.

Vjerojatno je došlo do prevare u izborima od strane Madura. No zašto se zapad miješa u njihove poslove? Kina ili bilo koja druga zemlja mogu reći da su bili nepošteni izbori u npr. Mongoliji ako nije pobijedio njihov kandidat i uči tamo s vojskom?Opet se SAD igraju vatre zbog nafte i plina. Što je slijedeće? Vojna intervencija,? Novi rat? Dokle? Ponavljam, neka ljudi u Venezueli sami riješe uzurpatora. Ne može demokracija doći na stranim tenkovima.

GU
Gusar93
11:38 02.08.2024.

Ovima u Venezueli Rusi iili naše istočne komšije zgleda broje glasove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije