U Dalmaciji je proteklih nekoliko dana prava epidemija salmonele. Više
od 50 ljudi iz Splita, Solina, Trogira i Makarske oboljeli su nakon
konzumacije kolača iz jednog splitskog obrta. Kako neslužbeno
doznajemo, riječ je o privatnom obrtu M&K koji su sanitarni
inspektori zapečatili i zabranili mu rad.
– Na zaraznom je odjelu hospitalizirano sedam osoba, od kojih su petero
djeca predškolske dobi – kaže dr. Nikola Bradarić, šef Zaraznog odjela
KBC-a Split. Stanje im se poboljšava i uskoro će kućama. Iako prilike
nisu ni približno kao u Splitu, i u Zagrebu ima više oboljelih od
crijevnih zaraza.
Ubojite kad ih je više
– Ne može se govoriti o epidemijama jer je riječ o manjem broju
slučajeva gdje je zaraženo nekoliko obitelji, no veći problem od
salmonele imamo s bakterijom kompilobakter koja se na visokim
temperaturama razvija na mesu, posebice piletini – rekla je dr.
Vladimira Lesnikar, voditeljica službe za epidemiologiju na Zavodu za
javno zdravstvo. Ta bakterija kao i salmonela za svoje razmnožavanje
treba visoke temperature od 26 stupnjeva na više.
– Problemi nastaju kada namirnice, poput kolača s kremama ili mesa,
ostanu izvan hladnjaka pa se ona jako razmnoži – upozorila je dr.
Lesnikar.
Bakterija ”mrzi” sol
Naime, ako namirnica i sadrži mali broj uzročnika koji nisu dobili priliku za razmnožavanje, najčešće nije opasna po zdravlje.
– Najmanje su opasne trajne salame jer salmonela mrzi sol, a gotovo je
svako žumance “zaraženo” – otkrila je liječnica. Zato za vrućina treba
jesti isključivo tvrdo kuhana jaja iako ona nisu jedini izvor zaraze.
– Može se dobiti i od neoprana voća ili povrća koje je nekoliko sati
ostalo na sobnoj temperaturi, nedovoljno kuhane hrane ili od “zdravih
kliconoša” koji su došli u dodir s namirnicama – kaže liječnica. Manji
broj ljudi ima organizam koji želučanom kiselinom sprečava razmnažanje
bakterije, ali se ona izlučuje stolicom, pa nepranjem ruku kliconoše
mogu zaraziti druge.
– Zaraženi mogu imati lakše simptome s proljevom i povraćanjem, ali se
događa da salmonela iz crijeva prodre u krvotok – upozorila je dr.
Lesnikar. Pokazatelj takve komplikacije bolesti visoka je temperatura,
a oboljeli se moraju javiti liječniku da bi dobili antibiotik. – U
lakšim slučajevima važno je piti dosta tekućine i čekati da bolest
prođe – objasnila je.