Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN Vijeće Okružnoga suda za ratne zločine u Beogradu 14 pripadnika paravojne formacije Leva Supoderica iz Šida, proglasilo je krivim, a dvoje ih oslobodilo zbog nedostatka dokaza

Samo godina po ubijenom na Ovčari

Vukovarci još uvijek tragaju za 69 nestalih nakon masakra na Ovčari
import
12.12.2005.
u 19:03

Sudac Veselko Krstajić, predsjednik sudskog vijeća Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, u ponedjeljak je osudilo 14 pripadnika paravojne formacije Leva Supoderica za pokolj civila na Ovčari. Od šesnaestero optuženih, 14 ih je dobilo zatvorske kazne u rasponu od pet do maksimalno 20 godina, a dvoje optuženih Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su krivnje u nedostatku dokaza.

Ispalo je tako, punih 14 godina nakon najstrašnijeg zločina u Vukovaru, u kojemu je ubijeno više od 200 hrvatskih civila, ranjenika iz vukovarske bolnice, da je dosuđena 231 godina zatvora za one koji su ih mučili i bezobzirno ubijali nad iskopanim rovovima na Ovčari. Optuženi pripadnici paravojne formacije Leva Supoderica, koju je Šešeljeva Srpska radikalna stranka osnovala tijekom 1991. u Šidu, Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Ivan Atanasijević, Milan Lančužanin, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Predrag Dragović, dobili su po 20 godina zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna, a Jovica Peić, Milan Vojnović i Vujo Zlatar po 15 godina zatvora. Predrag Madžarac dobio je 12, Nada Kalaba devet, a Goran Mugoša samo pet godina zatvora. Objašnjavajući tolike kazne za optužene za zločin, predsjednik sudskog vijeća rekao je da su svi oni optuženi za nedjela i zvjerstva koja su počinili 20. studenog 1991. na Ovčari, kad su najprije izdvojili, a potom premlaćivali, mučili i na kraju strijeljali više od 200 civila i zarobljenika iz vukovarske bolnice. Zanimljivo je da je prilikom davanja obrazloženja presuda sam predsjednik sudskog vijeća spomenuo kako je u pokolju na Ovčari sudjelovalo puno više osoba od 16 optuženih, ali oni presudom nisu obuhvaćeni. Zlodjela koja su se stavljala optuženima na teret, kako je rekao predsjednik sudskog vijeća, dokazana su.

Inače, tijekom čitanja presude optuženi su svojim ponašanjem pokazali koliko drže do nje, izvodili su različite vratolomije u sudnici. Nekoliko optuženih kiselo se smiješilo, drugi su se križali na navode predsjednika sudskog vijeća, a najžešći u prosvjedu bio je Predrag Dasović, koji je ustao, psovao i prijetio predsjedniku suda. Nakon toga, sudska straža udaljila ga je iz sudnice. Na čitanju prve presude za zločin na Ovčari bilo je prisutno i 50-ak članova obitelji ubijenih na tom najvećem hrvatskom stratištu. Poslije izlaska iz sudnice pokazali su slike svojih najmilijih koji su 20. studenoga 1991. strijeljani na Ovčari.

Mogu reći da smo donekle zadovoljni presudom. No ona nama neće vratiti našu djecu, prijatelje i sugrađane. I dalje se postavlja pitanje što je s još 69 nestalih na Ovčari koja je samo jedna od 141 masovne grobnice u Hrvatskoj rekao je Ivan Pšenica, predsjednik Udruge Vukovarske majke. Mogu samo reći da će oni jednom izići iz zatvora i vidjeti svoju djecu, a moja djeca nikad neće vidjeti svoga oca plačući rekla je Sandra Grezja, čiji je suprug Milan ubijen na Ovčari. Na izricanju presude u Beogradu bila je i Jozefina Varga, čiji je sin ubijen na Ovčari.

Danas sam strašno žalosna. Ipak, zadovoljna sam što su ovi zlikovci dobili tolike kazne zatvora i što će morati živjeti s teretom da su ratni zločinci rekla je J. Varga. Čitanju presude bila je nazočna i Nataša Kandić, uime Fonda za humanitarno pravo. Ovo je još jedan dokaz da zločin ne može proći nekažnjeno rekla je N. Kandić.


Osuđeni

Miroljub Vujović
20 godina
Stanko Vujanović
20 godina
Ivan Atanasijević
20 godina
Milan Lančužanin
20 godina
Predrag Milojević
20 godina
Đorđe Šošić
20 godina
Miroslav Đanković
20 godina
Predrag Dragović
20 godina
Jovica Perić
15 godina
Milan Vojnović
15 godina
Vujo Zlatar
15 godina
Predrag Madžarac
12 godina
Nada Kalaba
9 godina
Goran Mugoša
5 godina


Oslobođeni

Slobodan Katić
Marko Ljuboja


Suđenje trojci u Haagu

Osim šesnaestorice niže rangiranih teritorijalaca ili pripadnika JNA kojima je jučer izrečena presuda u Beogradu, zbog zločina na Ovčari sudi se, ali u Haagu, i najodgovornijima za taj zastrašujući pokolj: Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije