Visoke temperature ovih dana nisu pogubne samo za ljude nego i hranu u kojoj mikroorganizmi puno brže bujaju, a iako su ovih dana zbog salmonele na loš glas došli i neki poznati hrvatski restorani, kućanstva su nedvojbeno najčešće mjesto izlaganja patogenu. Za infektivnu dozu salmonele, koja je najčešći uzročnik trovanja hranom u ljetnim mjesecima, potrebni su milijuni bakterija. No rukujemo li hranom prljavim rukama ili priborom, ili je meso koje smo kupili na naš stol već došlo zaraženo, a nismo ga dovoljno termički obradili (iznad 70 °C), na korak smo od uzbune koja u najekstremnijim slučajevima može imati i smrtni ishod.
Cijeli tekst pročitajte u današnjem Večernjem listu!
Ne propustite druge zanimljive teme:
- Hrvatska 2070.: suše, pijavice, skuplja hrana, nove bolesti...
- Rađa: Da je Dario Šarić Amerikanac, bio bi novak godine
- Nova Šeksova knjiga: Lord David Owen predlagao da se Baranja pripoji Srbiji
- Vožnja autocestama HAC-a i ARZ-a skuplja 10 posto
Statistički ne uvozimo zaražene piliće iz Brazila a uništavaju se. Jako nam je carinska i veterinarska služba a statistika obična velika laž. Tko više vjeruje hrvatskim statistikama, bilancama ? Same namještaljke.