Nakon druge radne nedjelje od stupanja na snagu Zakona o neradnim
nedjeljama razgovarali smo s bračnim parom Šteficom i
Mladenom Hanžek, vlasnicima male trgovine prehrambenim proizvodima,
koja zapošljava četvero radnika.
Koliko treba hladnjaka
– Ljudi su se tek priviknuli da dućani nedjeljom ne rade, sad
će im opet trebati neko vrijeme da se priviknu da nedjeljom mogu
kupovati. Kroz prethodnih nekoliko mjeseci dosta smo izgubili, subotnji
promet nije se znatno povećao, a nedjeljom ujutro obično smo zaradili
više nego kroz cijeli ponedjeljak – ispričala nam
je Branka, dodavši kako je promet općenito slabiji, ljudi
nemaju novca i kupuje se uglavnom nužno, a kada država počne s
primjenom HACCP-a, mi te uvjete financijski nećemo moći zadovoljiti;
samo elaborat za dućan je 28.000 kuna, trebali bismo imati poseban
hladnjak gotovo za svaki artikl, ribu, povrće, zamrznuto tijesto,
sladoled, jer svaki artikl zahtijeva drukčiju temperaturu. Osim toga,
sve bi to trebalo pratiti i voditi zapisnike, dakle samo za primjenu
HACCP-a trebali bismo zaposliti posebnu osobu.
Veliki smiju, a mali ne
Nameću nam europske standarde, a promet je svakodnevno sve slabiji,
ljudi jedva imaju za kruh i mlijeko – pričaju Hanžeki.
Brankin suprug Mladen misli kako je malim dućanima
“odzvonilo”, uvjeti koje postavlja država sve su
rigorozniji, za njihovu primjenu potrebna su velika ulaganja. I dok
trgovački lanci spuštaju cijene, jer si mogu kratko vrijeme
priuštiti i poslovanje s gubitkom, mali nemaju
šanse.
– Osim toga, mi ne smijemo prodavati neke proizvode koje
trgovački lanci smiju, primjerice umjetno gnojivo, jer nemamo
zaposlenog agronoma, a što oni imaju od agronoma koji radi u
poslovnici izvan Konjščine – ogorčen je Mladen
Hanžek.
KONJŠČINA Iskustva vlasnika male trgovine sa četvero zaposlenih