Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FUNKCIONIRANJE VLASTI FBiH

Sastanak čelnika vladajuće koalicije bez konkretnih rezultata

12.11.2008.
u 23:00

Čelnici četiri stranke vladajuće koalicije u FBiH ni danas nisu ostvarili značajniji napredak o ključnim pitanjima funkcioniranja vlasti. Iz prijedloga mjera koje je izložio premijer Branković, svaki lider je izvukao nešto,no nema dogovora o dva pitanja - gradnji elektroobjekata i rekonstrukciji Vlade.

Plan reforme
- Ono za što je Vlada bila zadužena nije dostavila odgovore, Premijer je predstavio plan za reformu socijalnog sektora i branitelja, ali bez rasprave Vlade. Kazao je kako podržava stav stranke iz koje dolazi i time rekonstrukciju Vlade, kazala je predsjednica FBiH Borjana Krišto. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je zbog obveza ranije napustio sastanak, nakon čeka je Silajdžić odbio razgovarati.

Svezane ruke
- Za mene je čudna opsjednutost rekonstrukcijom vlade. Vlada može raditi posao i kao što nam je kazao premijer Branković, njoj su zavezane ruke, kazao je Silajdžić koji je ostao i pri stavu da se ne ponavlja proces odabira strateških partnera za izgradnju elektroenergetskih objekata.

Određena suglasnost postignuta je oko pitanja koja su obuhvaćena i premijerovim planom, a tiču se potrebe restrukturiranja vlade, što je dugoročni proces, te provedbe reformi u oblasti socijalnih i braniteljskih prava, te proračuna za iduću godinu. To je najviše, čini se, zadovoljilo predsjednika HDZ-a 1990., Božu Ljubića.

- Postoji konsenzus oko proračuna za 2009, da se on projicira u realnim okvirima, a da bi to bilo moguće nužno je provesti reforme u braniteljskom i socijalnom sektoru, kazao je Ljubić. -

Razgovarala sam nasamo s premijerom i dopremijerom nakon sastanka i postigli smo jedinstven stav što se tiče proračuna, a to je da sva prava moraju biti u skladu s proračunskim mogućnostima. Očekujem da Vlada napravi širu strategiju o kojoj će raspravljati, a koja će pokazati i političke stavove, kaže Krišto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije