Sastanak Nacionalnog i lokalnih stožera

Markotić: Nepridržavanje mjera vidi se u našoj bolnici. Stiže novi pritisak na zdravstveni sustav

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/9
04.09.2020.
u 13:25

U posljednja 24 sata zabilježeno je 334 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2703.

U Učilištu civilne zaštite održan je sastanak Stožera civilne zaštite RH sa županijskim načelnicima civilne zaštite te pročelnicima i  voditeljima službi civilne zaštite. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić poručila je građanima da se vrate mjerama. "Ovaj virus opasan je virus, ali taj virus nam ne može ništa ako se držimo tri-četiri mjere", kazala je Markotić.

"Analizirali smo trenutačnu situaciju. Čuli smo od kolega sa županijskih razina kako vide situaciju i razgovarali smo o tome kako se mjere koje su donesene moraju efikasnije provoditi. Od ponedjeljka počinje škola, govorili smo i o organizaciji rada u školama", kazao je Davor Božinović.

Govorilo se i o zaštiti starijih sugrađana koji se nalaze u ustanovama socijalne skrbi, dodao je Božinović te naglasio da će lokalni stožeri i dalje pratiti situaciju na terenu i donositi prijedloge. 

"Naglasili smo kao jednu od smjernica stalnu komunikacija s građanima na svim razinama i kako stalno treba ponavljati da se svi trebaju držati osnovnih epidemioloških uputa – fizička distanca, higijena i nošenje maski u zatvorenom prostoru", kazao je. "Riječ je o vrlo zaraznoj infekciji koja se može pretvoriti u opasnu bolest, a način sprečavanja su radnje koje moramo aplicirati u životu", dodao je Božinović.

"Zahvalio sam svim stožerima za pripreme oko povratka djece u škole", kazao je Fuchs. "Potrebno je odgovorno ponašanje svih nas", rekao je.

"Kao što znate, Klinika za infektivne bolesti je popunjena. Dio se otpušta i dio se prihvaća. Svi za koje nema mjesta hospitaliziraju se u KB-u Dubrava. Nepridržavanje mjera vidi se u našoj bolnici, što nije dobro. Ako ćemo gledati situaciju u državi, to je dobro. No mi ne možemo biti s tim zadovoljni. Bitno je nemati češće bolesne i hospitalizirane. Oni imaju upalu pluća, dio će završiti na respiratoru. Od njih tri na respiratoru jedan ima šansu da preživi, dva nemaju šansu preživjeti. Kad je to netko vaš bližnji, onda se drukčije gleda. Jednostavne mjere pokazale su se učinkovite i sprečavaju rezultat koji imamo po bolnicama. Stiže najesen novi pritisak na zdravstveni sustav, stižu nove respiratorne bolnice. Apeliram na sve da se ponovno prisjetimo mjera, bilo je dobro razdoblje. Moramo se svi vratiti mjerama", kazala je Markotić.

"Ljudi su bili na moru, situacija je bila izvrsna. Naučili smo da se puno toga može odvijati normalno. Ali se moramo držati mjera. Možete biti s prijateljima, ali ne možete biti na 20 do 30 cm. Igrališta su puna, kafići puni bez pridržavanja mjera, djeca kreću u školu pa ćemo u petak imati zaraženih i što ćemo reći? Da su se zarazili u školi? Ne može tako. Na svakom mjestu trebamo se držati odgovorno. Ovaj virus opasan je virus, ali taj virus nam ne može ništa ako se držimo tri-četiri mjere", kazala je Markotić.

 

Komentara 67

Avatar Asterix
Asterix
13:29 04.09.2020.

Koja korist je da nosim masku tih nekoliko minuta dok sam u trgovini ako je ekipa na tulumima satima u bliskom kontaktu bez maski. Se bum vas tužil!

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
15:36 04.09.2020.

švicarci stavili hrvatsku na crvenu listu

BL
bluesman
13:57 04.09.2020.

Politikanti su rasijali Covid 19 po Europi. Kad je bilo 50 slicajeva nisi mogo iz sela bez propusnice...na 300 slucajeva se partija...politikantsko licemjerje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije