Dragan Crnogorac

Savjetuje Srbe sa sjevera Kosova neka se ugledaju na hrvatske Srbe

Dragan Crnogorac
Duško Jaramaz/PIXSELL
05.05.2013.
u 20:55

Crnogorac predviđa moguće sukobe Albanaca i Srba jer i protjerani Albanci će se početi vraćati na sjever Kosova gdje su Srbi u većini pa to uspoređuje s Podunavljem i povratkom protjeranih Hrvata.

Dragan Crnogorac, predsjednik Zajedničkog vijeća općina koje okuplja općine Vukovarsko-srijemske županije s većinskim srpskim stanovništvom, dopredsjednik SDSS-a i zastupnik ove stranke u Saboru, savjetuje u Vestima online, Srbe sa sjevera Kosova neka uče na iskustvu Srba u Podunavlju jer sporazum koji je Srbija postigla s Kosovom, sličan je Erdutskom sporazumu o mirnoj reintegraciji tada okupiranih područja istoka Hrvatske u hrvatski politički i pravni sustav krajem 90-tih.

- Ta dva sporazuma su u mnogome identična. Ovaj dio Republike Srpske Krajine (upravo tako je Crnogorac nazvao vukovarski kraj!!? op.a.) je bio na prvoj liniji ratišta i nalik na sadašnjim prijetnjama Srbima sa sjevera da bi Albanci na silu i uz pomoć NATO mogli ga osvojiti, kao što je to bio slučaj s nama 1995. I mi smo imali pred sobom samo dvije opcije: prva je bila rat, nova stradanja i nove izbjegličke kolone, a druga pokušaj kroz institucije ostvariti i poboljšati svoja prava. Zato je moja poruka neka shvate kako u ovakvoj geopolitičkoj situaciji nemaju drugog izbora već jako dobro se politički organizirati. Naša zajednica u Hrvatskoj imala bi puno toga im pomoći temeljem 18-godišnjeg iskustva - savjetuje Crnogorac i dodaje neka tamošnji Srbi \"pod hitno privatiziraju svu društvenu imovinu, ali i svu državnu zemlju ili tvrtke neka što prije prenesu u vlasništvu ili Srpske pravoslavne crkve ili srpskih institucija jer Srbi sa Kosova moraju shvatiti da će to biti i imovina kojom će ubuduće sami raspolagati, odnosno da će im ona omogućavati život\".

Crnogorac predviđa moguće sukobe Albanaca i Srba jer i protjerani Albanci će se početi vraćati na sjever Kosova gdje su Srbi u većini pa to uspoređuje s Podunavljem i povratkom protjeranih Hrvata ali \"upravo zbog ozbiljnosti tog problema, Erdutski sporazum je predvidio razdoblje od dvije godine da se taj povratak i ostvari\". On upozorava kako Srbi mogu očekivati optužnice za ratni zločin protiv albanskog stanovništva.

- Uvezivanjem pravosuđa sa sjevera u kosovski sustav neizbježno će se uskoro postaviti pitanje procesuiranja optuženih za ratne zločine. Nadam se da Srbi sa Kosova neće proći patnje kroz koje i dalje prolaze Srbi iz Hrvatske jer je na početku bilo oko 10 000 javnih i tajnih optužnica. Taj problem se kod nas tek počeo rješavati brojnim revizijama postupka, ali je bilo dosta suđenja u odsustnosti i tajnih optužnica koje su priječile povratak - kaže Dragan Crnogorac, inače rođen u Vinkovcima, a diplomirao je na Tehničkom fakultetu \"Mihajlo Pupin\" u Zrenjaninu.

>> \'Zbog Nikolića Srbiju u svijetu ne doživljavaju kao ozbiljnu državu\'

Podsjeća kako još ove gdoien izbjegli Srbi mogu dolaziti autobusima iz Srbije i glasovati na lokalnim izborima, ali zbog novih zakona u Hrvatskoj o prebivalištu. - Ti natpisi su gotovi, ali će biti postavljeni tek po završetku ovih lokalnih izbora- odgovorio je Crnogorac na pitanje kada će u Vukovaru biti postavljene dvojezične ploče i dodao kako očekuje probleme jer \"verujem da će se pojaviti i oni koji će ih htjeti ukloniti, ali i da će biti organizirani prosvjedi\".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije