Izborno povjerenstvo BiH

'Schmidtova rješenja su dobra': Kandidatima prijete kazne do 15 tisuća eura ili čak izbacivanje s izbora

U Srebrenici je do 11 sati glasalo 16,8% birača
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
28.07.2022.
u 12:54

Tehničke izmjene izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmdt predstavljaju dobra rješenja i moguće ih je provesti bez poteškoća, izjavio je u četvrtak predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Suad Arnautović.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u srijedu je donio odluku kojom se SIP-u daju veće ovlasti u nadzoru izborne kampanje, uključujući tu mogućnost drastičnog sankcioniranja kandidata i stranaka koje šire govor mržnje ili zlorabe javne resurse za političku promociju. Sam Schmidt je pojasnio kako je za takvim rješenjima posegnuo jer smatra neprihvatljivom svaku huškačku i ratnohuškačku retoriku.

Kažnjivim je postalo i lažno predstavljanje, poticanje na zloporabe tijekom registracije birača ili glasanja kao i ometanje rada novinara koji prate izbornu kampanju.

Izrijekom je zabranjena i politička kampanja prije njezinog službenog početka, a to je razdoblje od mjesec dana prije samih izbora. 

Kandidatima i strankama koje prekrše te zakonske odredbe sada prijete kazne do 15 tisuća eura, a SIP ih može brisati s izbornih lista odnosno onemogućiti im sudjelovanje na izborima.

04.05.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Centralne izborne komisije na kojoj je je objavljeno da ce se Opci izbori u BiH odrzati 02. listopada. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

Arnautović je potvrdio kako se Schmidt prije donošenja odlike o nametanju takvih rješenja odnosno izmjenama izbornog zakona konzultirao s članovima SIP-a.

"To je iznimno bitno jer sva rješenja koja se donesu trebaju biti i provediva. A ova rješenja su itekako provediva i ovo Središnje izborno povjerenstvo ima kapacitet da ih provede", kazao je Arnautović.

Stručne službe SIP-a već su dobile zadaću pripremiti rješenja za provedbu Schmidtovih odluka koje stupaju na snagu osam dana nakon objave na mrežnim stranicama Ureda visokog predstavnika (OHR).

U SIP-u trenutačno traje obrada prijava glasača iz inozemstva, a do sada je potvrđeno pravo na glasanje dopisnim putem za 68 tisuća takvih osoba.

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. listopada.

Video: Plenković o Schmidtu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije