Govor u UN-u

Sedam točaka Putinovog novog svjetskog poretka

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
30.09.2015.
u 14:03

Prvi put nakon 10 godina ruski predsjednik Vladimir Putin pojavio se za govornicom Ujedinjenih naroda, a u svom opsežnom govoru 'upakirao' je sedam ključnih točaka koje se tiču svjetske politike

Prvi put nakon 10 godina ruski predsjednik Vladimir Putin pojavio se za govornicom Ujedinjenih naroda, a u svom opsežnom govoru 'upakirao' je sedam ključnih točaka koje se tiču svjetske politike.

Kako piše američki blog Politico, prva od Putinovih sedam točaka odnosila se na ukazivanje odgovornosti koju za stanje na Bliskom istoku snosi Zapad na čelu sa SAD-om. Zahvaljujući 'bezumnim' vojnim intervencijama pod izgovorom 'demokratske' revolucije Bliski istok se pretvorio u jednu veliku tempiranu bombu, kazao je ruski predsjednik u svom govoru i dodao kako forsiranje jednog uređenja nikada nije uspijevalo. SSSR je na teži način naučio da ne može izvoziti socijalističku revoluciju pa bi i Zapad trebao biti svjestan da ne može prodavati isti proizvod samo pod drugačijim, demokratskim nazivom.

Drugo, Ujedinjeni narodi ne predstavljaju nagomilanu skupinu zapadnih sila već organizaciju koja treba garantirati mir i sigurnost za sve, a ne samo pojedine države zbog određene koristi. Jedino UN ima pravo formirati koaliciju za borbu protiv Islamske države. Ako se to ne dogodi, Europu će preplaviti milijuni izbjeglica, a nijedna zemlja neće biti sigurna od terorista, rekao je Putin.

Treće, ruski predsjednik ulaganje veta UN-a smatra potpuno normalnom pojavom. Tu se prije svega misli na osudu Rusije u Ujedinjenim narodima zbog pripajanja Krima, ali i ruskog veta na formiranje Tribunala koji bi istraživao i osudio odgovorne za pad malezijskog aviona MH17. Različita mišljenja i neslaganja su potpuno normalne pojave, smatra ruski predsjednik.

Četvrto, Zapad napokon mora shvatiti da je vlada Bashara Al Asada koliko god bila loša i dalje legitimna institucija. Ni Gadafijev režim u Libiji nije bio dobar, ali ono što je uslijedilo poslije njega je pravi užas.– Precizno koordinirane i isplanirane akcije rušenja režima jedne države ostavljaju mnogo prostora za rađanje zla poput Islamske države, čiji su se sadašnji lideri "osilili" nakon svrgavanja Sadama Huseina, koji ih je držao pod kontrolom – kaže Putin.

Peto, Putin vjeruje da Zapad mora smanjiti apetit za rušenjem režima za koje smatra da ne ispunjavaju njegove ideale po pitanju ljudskih prava, slobode tiska i slobodnih izbora. Putin je u ovu grupu uvrstio i Rusiju, poručivši Zapadu da se "drži dalje od unutrašnjih stvari njegove zemlje". Naime, utjecaj prije svega SAD u Ukrajini izazvao je krvave posljedice i doveo do "spontanog građanskog rata" i više od 8.000 žrtava, smatra Putin.

Šesto, svijet se mora vratiti u normalne okvire trgovine pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije i Ujedinjenih naroda. Ovaj novi poredak ne smije biti diktat najjačih država, već mora biti fer i jednak za sve, uključujući i zajednička tržišta EU i Euroazijske unije koju zagovara ruski predsjednik.

Sedmo, za uvođenje sankcija zbog političkih razloga i osobne financijske koristi ne bi bilo mjesta u takvom svijetu, smatra Vladimir Putin i dodaje da sankcije protiv Rusije moraju biti ukinute, jer "Zapad zna da ne postižu željeni efekt".

>> Putin zatražio stvaranje koalicije protiv ISIL-a po uzoru na koaliciju protiv Hitlera

Komentara 20

Avatar Abcd....
Abcd....
14:14 30.09.2015.

Velemajstor. Popisao se po svim zapadnim poltroncicima i opet ce cim budu zedni.

HR
hrvaticasam
14:38 30.09.2015.

Bravooooo Putinnnnn!!!!!!!!!!!

Avatar alberto_tomba
alberto_tomba
14:43 30.09.2015.

Odličan govor, poslušao sam cijeli. Nažalost UN je samo američka i britanska poluga za vladanje i dominaciju, nadajmo se da u budućnosti to više neće biti, iako ne vjerujem ni sekunde u to. A ovo Ban Ki-Moon, Šimonović, Pusić, Kolinda, Butros Ghali to su fikusi, o sudbinama naroda odlučuje uglavnom ominozno Vijeće Sigurnosti koje funkcionira na dopisima Pentagona i raznih izvješća "nezavisnih" stručnjaka Goldman Sachsa i međunarodnih financijera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije