PROVEDEN NADZOR

Šef Porezne otkrio alarmantan podatak: Ugostitelji varaju na računima. Zatvorili smo 9 objekata, većina je u Zagrebu

Zagreb: Kartično plaćanje napojnica u caffe baru Quahwe
Sanjin Strukic/PIXSELL
20.08.2024.
u 08:42

Objašnjavajući kako dolazi do varanja, Kutleša je istaknuo: "Najčešće je riječ o neizdavanju računa, a često se događa i da ponuda nije fiskalizirana, što predstavlja najteži porezni prekršaj, kažnjiv prekršajnim kaznama. Naravno, inspektori su posebno aktivni na terenu, pogotovo tijekom turističke sezone."

Inspekcijski nadzor Porezne uprave proveden je ovog ljeta, a tijekom pojačanih kontrola na Jadranu, ali i u Zagrebu, najviše prekršaja bilo je vezano uz neizdavanje računa. Nadzor je pokazao čak 60 posto ugostitelja neispravno izdaje račune. Detalje akcije otkrio je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša gostujući u RTL-u Danas

Na pitanje na koji način nas sve varaju, Kutleša je odgovorio:

– Moram pojasniti ovih 60 posto. U RH postoji 96 tisuća obveznika fiskalizacije. Nakon analize rizika, mi prepoznajemo pet tisuća rizničnih poreznih obveznika, a kod 60 posto od tih pet tisuća zapravo su se potvrdile neke nepravilnosti. Hoćemo reći, 97 posto i više legalno posluje u RH.

Objašnjavajući kako oni koji varaju to rade, Kutleša je istaknuo:

– Najčešći je prekršaj neizdavanje računa, a često se događa i da ponuda ne bude fiskalizirana, što je najteži porezni prekršaj kažnjiv prekršajnim kaznama. Naravno, inspektori su na terenu pojačani, pogotovo tijekom turističke sezone.

S time u vezi, postavlja se još niz pitanja. Što je s onima koji izdaju račun, pa ga kasnije storniraju odnosno ponište? U principu taj račun nije ni izdan odnosno nije fiskaliziran. Ako nije prošao kroz fiskalizaciju, taj račun je neispravan. Je li to čest slučaj?

FOTO Ovo su najljepše skrivene plaže Jadrana

Zagreb: Kartično plaćanje napojnica u caffe baru Quahwe
1/7

– Da, to je zapravo najčešći slučaj, najčešći prekršaj i najteži prekršaj.

Znamo da prvo ide novčano kažnjavanje, a onda je moguće i zatvaranje objekata. Je li bilo toga?

– Ove godine imali smo devet zatvaranja, s tim da je to stvarno krajnja mjera. Ako nijedna druga mjera stvarno ne urodi plodom, onda zapečatimo objekt iako nikoga ne želimo onemogućiti u radu, želimo samo da poštuju postojeće propise. Većina je bila u Zagrebu – otkrio je Kutleša. 

Često smo svi mi čuli u ugostiteljskim objektima pitanje: Treba li vam račun? Što savjetujete građanima u takvim i sličnim situacijama? Što napraviti?

– Ovom našom edukcijom i nagradnim natječajem pokušavamo osvijestiti naše građane o važnosti uzimanja računa i podsjetiti sve obveznike fiskalizacije na njihovu dužnost i obvezu izdavanja računa. Treba uzeti svoj račun jer tako štitimo i druge porezne obveznike koji su lojalni odnosno koji izdaju račune u skladu sa zakonom.

Što s građanima koji zatraže račun, a ne dobiju ga? Ugostitelj ga ne želi dati. Što onda?

– Mogu to prijaviti preko naših servisa. Neka nam pišu, poslikaju taj OIB i pošalju. Naši inspektori sve to uzimaju i kreću na teren – poručio je Kutleša gostujući u RTL-u Danas.

FOTO/VIDEO Pogledajte kako sada izgleda devastirana uvala pred Kornatima

Zagreb: Kartično plaćanje napojnica u caffe baru Quahwe
1/161

 

 

Ključne riječi

Komentara 37

EJ
ejStef
09:50 20.08.2024.

Problem cijelog poreznog represivnog aparata u Hrvatskoj je da je usmjeren skoro isključivo prema onima koji rade, a nije usredotočen općenito na nepravilnosti i naplatu poreza. Radi toga i imamo toliko visoke poreze, skoro isključivo na rad, te imamo toliko visok stupanj korupcije... Stvari se neće srediti dok se ne uvede kontrola kao vani, gdje se gleda koliko tko ima velike prihode i koliko troši, te onda na osnovu toga zaključuje da li je platio porez ili nije. Tako da kod nas oni u javnim strukturama mogu biti korumpirani koliko god žele, gomilati nekretnine, račune vani u bankama i sl. i nikome ništa. S druge strane, da bi ti imali, potrebno je svakog ugostitelja s par centi više u blagajni odrati s 10.000 € kazne.

Avatar Aurel
Aurel
09:22 20.08.2024.

"pečetiramo objekat iako nikoga ne želimo omogućiti da radi" - vrh nounarstva

Avatar jocker-3
jocker-3
09:09 20.08.2024.

Preuzmite austrijski porezni sistem i sve će biti ok,tamo je u ugostiteljstvu skoro nemoguće muljati sa računima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije