Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEMA RASKOLA U MOSTU'

Selak Raspudić: 'Neprihvatljivo mi je da pobačaj ide u Ustav, ali smatram da je odluka žene'

Zagreb: Su?eljavanje kandidatkinja za I. izbornu jedinicu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
12.04.2024.
u 15:21

Selak Raspudić istaknula je da građane muči velik broj vrlo konkretnih, egzistencijalnih tema kojima bi se trebalo posvetiti više pažnje, što navodi da je osobno činila u svom mandatu

S približavanjem parlamentarnih izbora rastu i već visoke tenzije među političkim opcijama, ali zaiskrilo je i unutar nekih stranaka. Marija Selak Raspudić iznenadila je stranačke kolege kada je na N1 televiziji rekla kako smatra da je pobačaj temeljno pravo žena. Njen kolega Marin Miletić odmah se oglasio na Facebooku gdje je istaknuo da je Most "za život" te da se Selak Raspudić "krivo izrazila", ali i da "ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju". Saborska zastupnica za Večernji list kratko je komentirala svoje mišljenje, ali i reakcije koje je njime izazvala.

- Nemam nikakav problem s time da kolega Miletić ističe svoje stavove, dapače smatram da u svakoj stranci treba biti više demokracije, i u društvu kao takvom. Ne trebamo pitati jedni druge oko toga što smo iznosili niti trebamo biti upoznati. To je njegovo mišljenje i on ima pravo iznijeti ga. Meni je to sve u redu - zaključila je.

Ponovila je da o temi dostupnosti pobačaja ima isti stav ima od ulaska na političku scenu. - Pitanje zaštite života je izrazito važno. Voljela bih da imamo više konsenzusa oko toga što učiniti da do pobačaja ne dođe i da taj život zaštitimo. To nije istina u političkom životu, ta se tema koristi isključivo za signaliziranje vlastite vrline i diskreditaciju protivnika. Kao nekome tko se dugo znanstveno bavio i etikom i bioetikom, to mi izrazito teško pada - pojasnila je Selak Raspudić.

- Kada govorim o meni i kolegi Miletiću, puno je više toga oko čega se slažemo nego oko čega se razilazimo i što problematiziramo. Recimo, meni je potpuno neprihvatljivo da pobačaj ide kao najviša državna vrednota u Ustav, smatram da to nema nikakvog smisla. Što se tiče toga je li to odluka žene, da, smatram da je to odluka žene i to sam od početka jasno govorila. Isto tako bih voljela da se fokusiramo na zaštitu života i da prestanemo na ovoj temi skupljati političke bodove - istaknula je.

POVEZANI ČLANCI:

Selak Raspudić istaknula je da građane muči velik broj vrlo konkretnih, egzistencijalnih tema kojima bi se trebalo posvetiti više pažnje, što navodi da je osobno činila u svom mandatu. - Puno manje sam se bavila ideološkim, a puno više konkretnim pitanjima. To treba biti u fokusu rasprava, a ne da tražimo razlike u ovakvim pitanjima gdje ne mislimo ni o zaštiti majke ni o zaštiti djeteta nego isključivo o tome kako bismo sebe pozicionirali kao moralnije od onog drugog - zaključila je, kroz smijeh dodajući da nema nikakvog raskola u Mostu.

- Ponovit ću što sam rekla kada me se prvi put pitalo - nemam nikakav problem s time i kada se slaže i kada se ne slaže sa mnom da netko iz Mosta iznosi drugačije mišljenje od mene ili kritizira moje mišljenje. Puno je više toga oko čega se mi u Mostu slažemo, a to je prije svega naglašavanje zaštite života, nego onoga oko čega se u pogledu toga kako život na najbolji način sukladno svim njegovim kompleksnostima doista zaštititi, gdje se možda u nekim rješenjima razilazimo - naglasila je zastupnica.

VIDEO Selak Raspudić o pravu na pobačaj i odnosima unutar stranke

Komentara 36

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
16:22 12.04.2024.

Ironija. Zašto ne u temeljno pravo žene unijeti pravo ubijanja djeteta do djetetove 18 godine? Onda smo napredni i svi se osjećaju moralno zadovoljeni. Mi dižemo čelo i kročimo smjelo i bla bla bla. Fuj.

MA
majeltomoguce
16:30 12.04.2024.

Pravo ne, odluka da, ali ajmo realno o ovoj teškoj temi. Ljudi se ne moraju složiti ali to je humanističko pitanje i pitanje empatije, ljubavi sa jedne strane i hedonizma, neodgovornosti sa druge strane. Moj stav je da žena mora ima pravo birati s kim će, kada će, kako će, zašto će, gdje će, koliko će... Ima pravo birati vrstu kontracepcije. Ima i znanje iz škole koje joj govori da Rode ipak ne donose djecu. Ima se pravo odreći rođenog djeteta i prepustiti ga drugima na skrb itd. Dakle toliko prava i mogućnosti ima žena ali niti to nije dovoljno nekima i to je prestrašno! Dakle doslovno to "pravo" mogu usporediti sa srednjim vijekom gdje je zemlja bila središte svemora i sve se vrtilo oko nje, a danas je žena središte i sve se treba vrtiti oko njenih želja i potreba. Išao bi čak i dalje pa usporedio ovo sa starim vijekom i vremenom imperatora i robova gdje je car pokazao prst gore ili dolje za nečiji život, danas to smije i žena! Dakle ispada da je dijete vlasništvo žene i na neki način rob kojega žena smije ubiti ako to želi. A onda ajmo oprati ruke i savjest i filozofirati oko toga da fetus ili embio nisu čovjek nego obična stanica??? Ok, nekome je to normalno i napradno, meni je to nazadno i baca na ta stara i mračna vremena!

VI
Vita1
22:33 12.04.2024.

gđo Selak Raspudić: ne idu skupa zaštita života i nečija odluka dokad taj život treba trajati. Kontradiktorni ste. Pobačaj uopće ne bi trebao biti legalan. Pravo na pobačaj je potpuno neetična ljudska izmišljotina protivna svakoj znanstvenoj činjenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije