VEČERNJI TV

Sigurnosni stručnjak: Ako EU povuče jedan potez, Rusi neće moći financirati rat

Gordan Akrap
24.02.2022.
u 13:04

Već dulje smo u digitalnom trećem svjetskom ratu, naglašava Gordan Akrap

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap u specijalnoj emisiji Večernjeg lista posvećenoj ratnim događanjima u Ukrajini komentirao je rusku invaziju na istoku Europe.

Je li Putinov potez svojevrsni napad na SAD u Ukrajini i suočava li se svijet s trećim svjetskim ratom?

– Mislim da smo mi već dulje u digitalnom trećem svjetskom ratu. To što se on uglavnom ne vidi aktivnost je koja ne izlazi previše u javnost, ali svjedočimo stalno tim digitalnim bitkama. Posljednjih tjedana Rusija je snažnim cyber oružjima pokušala uništiti informacijsko-komunikacijski i financijski sustav Ukrajine. Međutim, Ukrajina se obranila zahvaljujući razvijenim sposobnostima i tehnologiji te s pomoći partnera. Nadam se da ovo nije uvod u treći svjetski rat iako stoji ta teza da Rusija nije napala samo Ukrajinu već i NATO. A ako dođe do provokacije prema članicama NATO-a, ta organizacija sigurno će odgovoriti. Rat nitko ne može dobiti i nikome se ne isplati. Rusiji će nametnuti takve sankcije da se neće moći gospodarski oporaviti. I Hrvatska bi osjetila posljedice, ali ne tolike. Ono što Rusija čini neprihvatljivo je, a Putin je izgubio živce i napao suverenu državu.

 

Koje sankcije prijete Rusiji?

– One su već prije dva mjeseca definirane. Ono što smo vidjeli posljednjih dana jest da su pod sankcije stavljene financijske institucije, ali ne ključne, te određeni ljudi bliski Putinu i njegovoj administraciji, no također ne ključni. Sankcije bi se trebale proširiti na samog Putina i njegovu obitelj te na cijeli financijski, politički i gospodarski sektor u Rusiji. Ovisi hoće li se sankcije preliti i na energetski sektor. Ako EU zatvori energetske dobavne pravce Rusija će teško moći financirati rat.

Što nam govori kineska objava kako nije riječ o invaziji?

– To je drugi režim s kojim se demokratski svijet danas suočava i koji ima ozbiljnih teritorijalnih pretenzija. Hoće li Kina iskoristiti ovu situaciju za rješavanje otvorenih pitanja s Tajvanom, teško je procijeniti. Nadam se da neće doći do toga, no Kinezi pozorno prate što se događa u svim dijelovima svijeta pa su tako pratili i krvavi raspad Jugoslavije.

Koliko Ukrajina može podnijeti teret rata?

– Današnja Ukrajina nije ona iz 2014. godine koja je imala 200 tisuća vojnika na papiru, a u stvarnosti oko 7000 vojno sposobnih snaga. Danas Ukrajinci imaju 220.000 dobro organiziranih, pripremljenih i motiviranih vojnika. Ne može Rusija očekivati da će s lakoćom ostvariti planove na terenu, a Ukrajina će sigurno dobiti i pomoć partnera.

Što ovi napadi znače za Hrvatsku i regiju?

– Ozbiljan je problem snažan proruski i prosrpski utjecaj na jačanje tenzija i nesigurnosti u zemljama zapadnog Balkana. Riječ je o izuzetno labilnim zajednicama i kao državama vrlo ranjivima. Suočeni smo s pitanjem sigurnosti i stabilnosti u BiH, što nam je posebno bitno zbog tamošnjih Hrvata. Isto tako očekuju se uoči skorašnjih izbora proruske i prosrpske unutarnje podjele kako bi se destabilizirala Crna Gora, članica NATO-a – kazao je Akrap.

Više o ruskoj invaziji na Ukrajinu čitajte OVDJE

Video – Što agresija Rusije znači za Hrvatsku?

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
13:50 24.02.2022.

Možda je prerano, ali niti sam vidio niti vidim tu motiviranost Ukrajinaca o kojoj govori ovaj stručnjak. Više su se oslanjali na NATO pomoć, koja je naravno izostala, kao i u slučaju Gruzije.

CE
CenzuriranUskoro
13:56 24.02.2022.

Bojim se da je ovo već odredilo kada je Biden još i suvislo vodio politiku sa Majdanskim ustankom koji je formalno Rusiji dao najveći izgovor jer kako god opisivali to je bio čisti puč. Ukrajina je tada bila na pola puta prema istoku i zapadu, a zapad je tada pogurnuo klatno prema zapadu što je rezultiralo unutarnjim sukobom. Bilo je samo pitanje vremena kada će Rusija iskoristiti priliku i eto igrom slučaja za vrijeme predsjednikovanja Bidena ovaj puta u senilnom stanju kada je njegovoj državi važnija diversity u oružanim snagama nego da imaju bad ass vojsku.

Avatar Barba
Barba
13:31 24.02.2022.

Mislim da NATO snage moraju hitno organizirati vojne vježbe u Crnoj Gori jer će Srbi i Rusi upravo u Crnoj Gori pokušati otvoriti novi front.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije