Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVEZ PUTINA I KIMA

Sjeverna Koreja poslat će svoje vojnike u Ukrajinu? Pentagon: 'Dobro bismo razmislili na njihovom mjestu'

North Korean leader Kim Jong Un guides an artillery firing drill by the Korean People's Army
Foto: KCNA/REUTERS
1/6
26.06.2024.
u 22:40

Iako je suradnja ruskog i sjevernokorejskog čelnika već dobro poznata stvar, problem ovog savezništva je i činjenica što bi Sjeverna Koreja ovim putem mogla otvoriti mogućnost da i Kina pomaže Moskvi bez ijedne sankcije Zapada

Već idućeg mjeseca na tlo Ukrajine trebali bi stići sjevernokorejski vojnici kako bi pokazali potporu Rusiji u ratu, najavio je ovoga tjedna Pjongjang, samo nekoliko dana nakon posjeta ruskog čelnika Vladimira Putina prijestolnici Sjeverne Koreje. Dvije zemlje tom su prilikom potpisale i sporazum kojim se obvezuju na međusobnu vojnu pomoć u slučajevima rata ili invazije na njihove zemlje, što je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un iskoristio kako bi trupe poslao u Europu. 

Sjevernokorejski vojnici trebali bi stići u pomoć Rusima u Donjecku, i to već u srpnju. Dosad je već Sjeverna Koreja Rusiji pomogla s gotovo dva milijuna komada streljiva, raketama za nekoliko raketnih sustava, a navodno i nekoliko balističkih projektila. Unatoč već dobro poznatoj suradnji ovih dvaju čelnika, slanje vojnika bit će novi korak zbog kojih su se i stručnjaci zapitali znači li to i moguću eskalaciju sukoba?

– Da sam na mjestu rukovodstva vojnog osoblja Sjeverne Koreje, preispitivao bih odluke o slanju svojih snaga kao topovskog mesa u ilegalnom ratu protiv Ukrajine. Vidjeli smo vrste gubitaka koje ruske snage imaju – već je prokomentirao glasnogovornik Pentagona Pat Ryder kad su ga novinari upitali znači li odlazak vojnika i njihovu sigurnu smrt, prenosi Kyiv Post

Međutim, problem je puno veći. Takva suradnja Rusije i Sjeverne Koreje otvara na mala vrata mogućnost i Kine da izbjegne sankcije, a da svejedno pomogne Moskvi u sukobu u Ukrajini. Upravo to objasnio je bivši ruski član parlamenta Ilya Ponomarev za britanski Daily Express. 

POVEZANI ČLANCI:

– Sjeverna Koreja jedan je od ključnih ruskih partnera, a razlog zbog kojeg su postali partner leži u tome što djeluju kao most između Kine i Rusije. Zapravo su svu vojnu opremu koja se isporučuje iz Sjeverne Koreje za Sjevernokorejce razvili Kinezi. Kina je oprezna da ne naiđe na sekundarne sankcije SAD-a, ali Sjeverna Koreja nije u opasnosti. Dakle, nema problema za Kineze da pomognu Sjevernokorejcima, a zatim i Sjevernokorejcima da trguju s Rusijom i da od toga imaju koristi i financijski i u smislu vojnog razvoja – objasnio je. 

>> FOTO Zagrljaj od kojeg strahuje cijeli Zapad: Vladimir Putin posjetio Sjevernu Koreju

North Korean leader Kim Jong Un guides an artillery firing drill by the Korean People's Army
1/35

 

Komentara 64

PU
Pulchrum
08:56 27.06.2024.

Ljudi, u putanju su velike stvari i ovo sve više vodi u sukob svjetskih razmjera. Životi nam vise o koncu. Čista savjest je sad najbitnija.

DZ
Dzasmin
07:37 27.06.2024.

Zivotna prilika Koreancima da se predajom Ukrajincima oslobode terora debelog bozanstva i dokopaju se slobode u Europi.

GU
Gusar93
23:24 26.06.2024.

Pobjeći će Korejci čim im se ukaže prilika u EU za boljim životom od bijede ,gladi i ekstremnog siromaštva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije