Na račun Siščana

SKANDAL: Donacije sisačkog Vodovoda osobama uz vlast

'20.05.2012., Sisak - U utakmici lige za prvaka Premier lige rukometasi Croatia osiguranje Zagreb rezultatom 32:26 pobijedili su momcad sisacke Siscie. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/3
12.04.2013.
u 09:15

Novac građana, mimo natječaja, dijele umjesto da ulažu u razvoj i održavanje sustava i odvodnje

"Konstantno me se pritišće da novac Sisačkog vodovoda krčmim. Na mene su bili pritisci da dam za sportske klubove, no nisam htio, rekao je bivši direktor Sisačkog vodovoda Željko Žuk pred novinarima krajem 2011. godine, ocijenivši rečeno kao razlog svoje smjene s čela ove gradske tvrtke.

Za Gajića 72.000 kuna

A nakon Žukovog odlaska Sisački vodovod je postao prava krčma, bez računa, za sportske i druge udruge, od kojih je velika većina povezana s članovima stranaka koalicije na vlasti - HSP Ante Starčević, HDZ, HSS, Zelenom listom i Strankom penzionera. Od srpnja 2012. godine pa do danas gotovo milijun kuna Sisački je vodovod dao udrugama, a s druge strane utjerivao je nemilosrdno dugove od stotinjak kuna građana Siska. Te udruge i klubovi nisu bili dužni ničim opravdavati potrošnju doniranog novca. Postavlja se pitanje od kuda tvrtki sa 12,5 milijuna kuna gubitka ostvarenog od 2009. do 2011. godine odjednom novac za izdašne donacije, koje se isplaćuju na temelju obične – zamolbe.

Tako je u rukometni klub Sisciu kroz zadnjih nekoliko mjeseci otišlo 120.000 kuna, a nogometni klub Segestu 108.000 kuna, a popis se nastavlja u nedogled. HNS-ov Vlado Andučić i SDP-ova Kristina Ikić Baniček upozorili su na slučaj osobe koja je kao tajnik dviju posve neaktivnih udruga, Zelena lista i Društvo umirovljenika, ostvarila donaciju od 33.000 kuna. Radi se o Siniši Gajiću koji nam pri tome nije želio reći na koje će aktivnosti taj novac biti utrošen, a priča ovdje niti ne staje. Naime, i Centar za ruralni razvoj kojem je S. Gajić predsjednik dobio je od Vodovoda 5.000 kuna, a košarkaški klub Savia gdje je tajnik, 20.000 kuna. Također, i teniski klub Panonia na čelu s njegovim sinom Borisom Gajićem dobio je donaciju od 9.000 kuna, a sin Nikola Gajić predsjednik je košarkaškog kluba Savica sa sjedištem u Zagrebu kojem je isplaćeno 5.000 kuna. Ukupno je 72.000 kuna isplaćeno udrugama i sportskim klubovima s kojima je vezan Siniša Gajić. S druge strane, ostali klubovi od Grada Siska ne mogu dobiti ni za prijevoz na utakmice, a mogu samo sanjati o sredstvima potrebnim za rad.

Našlo se i za HSS nešto

No, zato se očito dijeli politički podobnima. Ekološka udruga "Zelena linija", osnovana u lipnju 2012. godine, dobila je 3.000 kuna. Predsjednik te udruge je Dunavko Orešković, bivši član HSP-a, čovjek od povjerenja predsjednika Gradskog vijeća Veljka Novaka i čovjek koji je jednom spasio županicu Marinu Lovrić Merzel gubitka većine u Županijskoj skupštini. Radi na Groblju, direktor je županijske tvrtke i sada čelnik udruge. Donaciju od 1.500 kuna dobila je i udruga "Stara posavska iža" čiji je predsjednik HSS-ov bivši direktor Gradskih groblja Viktorovac, Mijo Domitrović. Donaciju od 5.000 kuna dobio je Paintball klub Zmaj iz Novog Pračna, čiji je predsjednik Marko Jajčinović, sin Željka Jajčinovića, alfe i omege sisačkog HDZ-a. Donacije su dobili i Udruga zavjet, Siscia jazz klub, Udruga košarkaških sudaca, Sindikat pravosudne policije zatvora u Sisku u kojem je aktivna bivša vijećnica HSP-a Kristina Grubec Roksa, nogometni klubovi u Galdovu i Novom Selu... Za sve te udruge i klubove Sisački vodovod, do danas, nije tražio izvještaje na što su utrošili novac.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije