protiv ratifikacija

'Skandalozno je što Mimica tvrdi da granica nikad nije utvrđena'

'15.12.2009.,Dubrovnik - Niko Kapetanic. Photo: Zvonimir Pandza/PIXSELL'
'Zvonimir Pandza/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
15.09.2012.
u 15:52

Ratificirajmo čim prije ovaj Ugovor, jer ako se stvar odulji mogli bismo izgubiti pola zemlje, ironično završavaju polemiku autori nedavno promovirane knjige o granici

Niko Kapetanić, Stjepan Ćosić i Nenad Vekarić, autori knjige “Prijevara ili zabluda”, koja se bavi pitanjem granične crte između Hrvatske i BiH na krajnjem jugu, i protivi se ratifikaciji Sporazuma Tuđman – Izetbegović, ušli su u oštru polemiku s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom. Reagirali su na Mimičin istup na HRT-u u kojemu je naveo da postoje tri studije HDZ-ove vlade koje opovrgavaju njihove navode iz knjige o tome da su otoci Veli I Mali Škoj, te vrh Kleka oduvijek pripadali Hrvatskoj, a da su se našli unutar granica BiH temeljem katastarske krivotvorine iz 1974. godine.

>>Neven Mimica: Zašto Bosni i Hercegovini dajemo otoke

- Molimo Mimicu da te tri studije podastre javnosti, također i imena onih koji su te studije izradili, pa da suočimo argumente. Ili je riječ o tajnim studijama koje nitko ne smije vidjeti? – kažu autori knjige koji pritom ismijavaju i Mimičinu tvrdnju da su Povjerenstva granicu na terenu utvrđivala metar po metar.

- Najskandaloznija je, međutim, izjava Mimice, kad je, braneći neobranjivo, a to je da se ne radi o mijenjanju granica, slijedom čega bi pri glasovanju u Saboru bila dovoljna natpolovična većina, izrekao da se po prvi put utvrđuje granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da ranija međurepublička granica u bivšoj Jugoslaviji nije bila utvrđena nijednim dvostranim ugovorom ili sporazumom... i praktički je ovaj ugovor prvo utvrđivanje granice – tvrde Kapetanić, Ćosić I Vekarić i iznose zaključak da bi, kada bi Mimica bio u pravu, na Balkanu bijesnio sveopći rat – svatko protiv svakoga.

- Pored ovakvih izjava potpredsjednika Vlade možemo jedino reći: Ratificirajmo čim prije ovaj Ugovor, jer ako se stvar odulji mogli bismo izgubiti pola zemlje – ironično završavaju polemiku autori nedavno promovirane knjige o granici.

 

Ključne riječi

Komentara 141

OB
-obrisani-
16:11 15.09.2012.

Mimica je jedan običan slinavac i slugan. Poslušajte ga samo kako govori. On bi za plaću od 24 000 eura mjesečno kao povjerenik EU od 1.7.2013. prodao i vlastitu mater. No, neka on prodaje vlastitu mater, ali državni teritorij neće. U tome ga treba spriječiti hrvatski narod i spriječit će ga.

VE
velikazmija
16:14 15.09.2012.

koliko ta tri otoka vrijede ovo je već prodano ko je dobio bonuse dali mimica neven tako vidim da se sad počelo pisato prezime ime jovanović željko građanin iz hrvatske --

Avatar guten_tag
guten_tag
22:45 15.09.2012.

žalosno je da se ne sluša glas naroda, građana i zdravog razuma. odgovornost za ovakvu anarhiju snosi i predsjednik republike. sazivao je vijeće za nacionalnu sigurnost iz nekih propagandnih razloga i zastrašivanja bivše vlade a sada ne reagira već i sam sudjeluje u tom poslu koji niti je prioritet niti je nacionalno usuglašen od svih zainteresiranih. nikakvo čudo koga su izabrali za savjetnike. parafirao je i račan sa slovencima sporazum pa se moralo pod pritiskom javnosti odustati od toga. sa bosnom i hercegovinom ne treba započinjati bilo kakvu ratifikaciju, radi same nestabilnosti kako političke tako i svake druge, a na svaku ucjenu mi možemo odgovoriti jer imamo argumente.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije