Među njih 131

Skočio za pet mjesta: Najskuplji grad na svijetu za život je...

Singapur
Foto: Thinkstock
04.03.2014.
u 09:28

Economist Intelligence Unit u svom godišnjem izvješću uspoređuje cijene hrane, odjeće, privatnih škola i kućanskih usluga među 131 svjetskim gradom, a New York se uzima kao polazna točka

Singapur, otočni grad-država, najskuplji je grad na svijetu, nakon što je na vrh globalne top ljestvice skočio za pet mjesta. Zbog jake valute i rasta cijena život u Singapuru postao je skuplji, prema podacima Economist Intelligence Unita, a iza sebe je ostavio Pariz, Oslo, Zürich i Sidney, dok se Tokio, koji je do sada bio prvi, smjestio na šestu poziciju, nakon pada japanskog jena, javlja Bloomberg.

EIU u svom godišnjem izvješću uspoređuje cijene hrane, odjeće, privatnih škola i kućanskih usluga među 131 svjetskim gradom, a New York se uzima kao polazna točka. Singapur, veličinom manji od New York Cityja, posljednjih godina obara rekorde cijenama s rastom bogatstva i priljevom stranaca. Širenje privatnog bankarskog sektora i prisutnost regionalnih središta velikih tvrtki privlače velike talente i više rukovoditelje koji zarađuju više od onih u Hong Kongu.

– Rast cijena u Singapuru djelomično se može pripisati nastavku jačanja singapurskog dolara, no rast je bez sumnje prouzročen i velikim oslanjanjem na uvoz – naveo je u priopćenju Jon Copestake iz EIU-a. Cijene javnog prijevoza gotovo su tri puta više nego u New Yorku, a Singapur je najskuplje mjesto za kupnju. Oni koji kupuju automobil plaćaju registraciju i ostale namete više od dvostruke tržišne cijene automobila.

>> 85 bogataša drži jednako bogatstvo kao i 3,5 milijardi najsiromašnijih!

Komentara 1

FR
frodododo
11:14 04.03.2014.

...Zagreb,...Hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije