PLAŠI DVOJICU

Skoro 20.000 dolara za lažni pištolj

drveni pištolj
11.05.2010.
u 17:14

Drveni pištolj koji je slavni gangster izradio u zatvoru i njime zaprijetio stražarima koji su ga oslobodili na dražbi je prodan za 19.120 dolara.

Nezaobilazni dio legende o slavnom gangsteru Johnu Dillingeru, "državnom neprijatelju br. 1", kojeg je Johnyn Depp nedavno odglumio u filmu Michaela Manna, njegov je bijeg iz zatvora u Indiani 1934. Dillinger je u zatvorskoj radionici obradio komad drveta da izgleda kao pištolj, zacrnio ga pastom za cipele i zaprijetio čuvarima koji su ga pustili iz ćelije.

Otraga na pištolju su zarezi koji sliče na kokot, sa strane su urezi kao na poluautomatskom pištolju, s jedne strane grubo je urezano "Colt 38", a s druge, s tipičnim Dilligerovim smislom za humor "Pat Mar 3, 1934" (patentirano na datum bijega), dok je naprijed utisnut komad bakrene cjevčice koji sliči na pravu cijev pištolja. Kad zloglasni gangster uperi pištolj u nekoga, taj neće baš izvaditi povećalo i proučavati detalje oružja te nije ni čudo da su čuvari bili zavarani. (Stara poslovica kaže da se praznog pištolja plaše dvojica - i onaj koji prijeti i onaj kome prijeti.)

No, autentičnost "drvenog pištolja" je upitna, jer je primjerak prodan na dražbi samo jedan od četiri komada "u cirkulaciji", koji su svi vrlo slični i svaki je u nekom trenutku bio u posjedu nekog člana Dillingerove šire obitelji. Naravno, vlasnici svakog od tih rariteta tvrde da je baš njihov onaj koji je u zatvoru u Crown Pointu tako učinkovito upotrijebljen.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
22:13 12.05.2010.

\"Slavni\" gangster? Boze sluganskog li mentaliteta.

DJ
djakputnik
12:12 13.05.2010.

Ne radi se o sluganskom mentalitetu, ego o sustavu vrijednosti kakav je danas u Hrvatskoj prihvaćen, o novom hrvatskom moralu. Pa vidiš da i u reklamama (TELE2) mafiju prikazujemo kao nešto simpatično. Zašto? zato što na tim vrijednostima počiva današnja država Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije