Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 212
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lipik

Škripavi zvuci ploča sa starih gramofona uljepšali drugi Retro špancir sajam

retro sajam
Foto: Željko Gašparović
1/3
30.06.2014.
u 09:40

Gradonačelnik Vinko Kasan,primajući ovu povijesno vrijednu kolekciju, rekao je kako će se s puno pažnje i ljubavi voditi briga o razglednicama, a prema snimkama neke će se oštećene zgrade u ratu moći obnoviti

Po drugi put u Lipiku je održan „Retro špancir sajam“, izložba starih i rabljenih predmeta. I ovaj put zanimanje je bilo veliko, jer stvari iz prošlih stoljeća koje su se davno koristile, na 
štandovima sakupljača koji su ih izložili, bili su prilika za susret s poviješću. Ovaj put ne u muzeju već na otvorenome. Izložene stvari odavno nisu u uporabi, a na sreću nisu završile u smeću već u rukama ljubitelja povijenih starina. Mogli su se vidjeti etnografski i uporabni predmeti, stari radio aparati, gramofoni s kojih se cijelo vrijeme trajanja sajma mogla čuti škripava glazba sa singlica nekada popularnih melodija. 

-Izložio sam većinom tehničke uređaja iz 60.-tih i 70.- godina prošlog stoljeća, a svi još i danas mogu raditi. I gramofon koji je nekada bio moderan, samo što nisam imao ploče. Na 
sreću kod sakupljača, obitelji Ožoga iz Novske, pronašao sam cijeli omot malih „singl“ ploča pa smo cijelo vrijeme preko zvučnika puštali glazbu i pjesme koje su nekada bile hitovi. 
Primijetio sam da su stariji posjetitelji pomalo pjevušili uz neki pjesmu, rekao je gospodin Barčan iz Lipika. Razgledali su se i mijenjali stari stripovi, stare knjige i razglednice. Oko 400 komada starih razglednica Lipika s kraja 19. i početka dvadesetog stoljeća, Duško Kliček, publicist, u ime obitelji pokojnog Miroslava Gažija, velikog zaljubljenika u Lipik i sakupljača, po njegovoj posljednjoj želji, poklonio je gradu Lipiku.

Gradonačelnik Vinko Kasan,primajući ovu povijesno vrijednu kolekciju, rekao je kako će se s puno pažnje i ljubavi voditi briga o razglednicama, a prema snimkama neke će se oštećene zgrade u ratu moći obnoviti. Iako se zove sajam, na „Retro špancir sajamu“, većina sakupljača je samo izložila predmete za razgledanje ili su ih razmijenjeivali no voditelj Turističkog ureda u Lipiku, Hrvoje Kovačić, je zadovoljan. 

-Organiziranje ovakvog sajma bio je pun pogodak. Imamo puno veći broj zainteresiranih koji bi htjeli doći pokazati svoje sakupljene predmete no na žalost, prostorno nismo u mogućnosti za veći broj. Zato najavljujemo i naredni „Retro špancir sajam“ i puno antikviteta - rekao je voditelj.

>> Stilizirane etno kreacije i ljetne haljine 'prošetale' Lipikom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije