Manhattan, New York

Sladeovi: Na hranu trošimo 2000 $, ne ljetujemo, štedimo

obitelj Slade
Jadranka Jureško-Kero/VLM
19.01.2012.
u 12:00

Godišnje zaradimo solidnih 100.000 dolara, no poskupjeli su režije i hrana pa nam ne ostane gotovo ništa

Hayes i James Slade imaju četvero djece, žive u južnom dijelu Manhattana u stanu koji su kupili nakon 19 godina braka, vlasnici su arhitektonske tvrtke i tvrde da su prosječna američka i newyorška obitelj. Večernjem listu otvorili su vrata četverosobnog stana za koji su, ističu, štedjeli od vjenčanja, sami ga strpljivo uređivali i dopustili su nam da se uvjerimo da nakon napornog dana punog obveza s djecom obvezno večeraju i nakon toga dugo razgovaraju o događajima u školi ili odgovaraju na njihova pitanja koja nikad ne prestaju. Za stolom se okupe devetnaestogodišnji sin Santi koji poput roditelja studira arhitekturu na prestižnom privatnom fakultetu Cornell, maturantica Ana koja će uskoro upisati Akademiju za režiju, desetogodišnja Stella i najmlađa četverogodišnja Margot, koja je zaspala slušajući raspravu majke i oca o skorašnjoj proslavi dvadesete godišnjice zajedničkog života i 25 godina od upoznavanja na fakultetu.

Okupit će se šira obitelj, Hayesini majka i otac te njezina sestra i suprug. James nema rodbine u New Yorku, doselio se iz Južne Karoline. Obitelj Slade tipična je i po tome što je newyorška multikulturalna obitelj jer Hayes ima mađarske i irske korijene, a James je po ocu podrijetlom iz Kolumbije.

Planirali i četvrto dijete

Na pitanje kako preživljavaju američku gospodarsku krizu najprije klimaju glavom, a potom gospođa Slade pokazuje rukom na četvero djece i kaže: – Nemamo prostora za krizu, moramo se izboriti da fakultetski školujemo svu djecu i to je naš najvažniji zadatak. Godinu dana nakon terorističkog napada na New York osnovali su vlastitu arhitektonsku tvrtku “Slade Architecture” u blizini Ground Zeroa i hrabro krenuli na tržište.

– Bili smo podstanari, plaćali smo i prostor za ured, planirali i četvrto dijete, nije bilo jednostavno, ali američki duh u nama nije dopustio predaju. Radili smo i 18 sati na dan, djecu smo iz škole dovodili u ured i zajedno navečer odlazili kući. Štedio se novac za kupnju stana. Nije bilo jednostavno, ali nismo nezadovoljni. Dobili smo brojne nagrade za naš rad i poslove u inozemstvu pa se povećavao i kućni proračun – ispričala je 45-godišnja Hayes koja ističe da je potrebna velika ljubav prema suprugu i obitelji da bi bila uspješna majka i arhitektica.

Pomažu nam roditelji

– Puno nam pomažu roditelji moje supruge, baka pričuva djecu, peče kolače, a djed prepričava događanja iz svoje mladosti i klinci ga uvijek prisiljavaju da se sjeti starih avantura iz doba kad je, kaže, “Bog hodao po Americi” – kaže James. Osjetili su krizu, dugo su plaćali podstanarski stan 4000 američkih dolara, hrana je poskupjela, kao i režije te se od solidnih primanja od stotinjak tisuća dolara na godinu, koliko ostaje za obitelj, brzo sve potroši jer žive u najskupljem američkom gradu. Za studij sinu Santiju koji je na drugoj godini arhitekture izdvajaju 40.000 dolara na godinu. Pola su uštedjeli, uskoče baka i djed, ali talentirani mladić dobio je i nepovratnu stipendiju od 10.000 dolara na godinu jer je Cornell sveučilište prve američke lige i među najskupljima je u zemlji. Na red za fakultet dolazi najstarija kći Ana.

– Sva naša zarada odlazi na svakodnevnu egzistenciju i na uštedu za obrazovanje djece. Putujemo samo u posjet obitelji ili poslovno, ali nemamo novca za skupa ljetovanja ili zimovanja. Na hranu trošimo 2000 dolara, ali kupujemo na veliko u jeftinijim trgovačkim lancima. Odjeću uglavnom nabavljamo na sniženjima – kaže James. Vlastiti automobil kupili su tek lani. Nemaju vremena ni novca za skupa kazališta, redovito idu u kino s djecom, rijetko objeduju u restoranima. Djecu vode u muzeje i zoološki vrt, kupuju im kompjutore i mobitele, ali ističu da su svi zajedno vrlo skromni i nemaju posebne zahtjeve.

Hayes se raspituje za cijene u Hrvatskoj jer želi doći na ljetovanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije